Őszi pótérettségi

Az őszi pótérettségin összesen 38 csikys (32 idei, 6 korábbi végzős) vett részt. Közülük 13-an értek el átmenő osztályzatot, tízen az idei, hárman korábbi évfolyamokról.

Megyei szinten 2313 diák iratkozott be, de csak 1973 vett is részt a pótérettségin. Az óvások elbírálása után közzétett eredmények szerint 604-en vizsgáztak sikeresen (30,64 %), tízes átlagot egyikük sem ért el. 1367-en buktak meg, két vizsgázót pedig mobiltelefon használata miatt kizártak a román nyelv és irodalom írásbeliről.

Az óvások elbírálása után…

Nem változott a sikeresen vizsgázó csikysek aránya. Összesen 33 óvást nyújtottak be hétfőn diákjaink (volt, aki több tantárgyból is). 7 esetben növeltek, 4 esetben pedig csökkentettek (legalább 5 tizeddel) az eredeti jegyen, de a végső állapotra ez nem volt kihatással. (Érdekes és elgondolkodtató adat, hogy mind a 7 jegynövelés román nyelv és irodalomnál, illetve mind a 4 jegycsökkentés matematikánál történt…)

A 2012-es érettségi vizsga nyári vizsgasorozatának végeredménye tehát: 72 diákból (63 idei, 9 tavalyi végzősünk) 33-an sikeresen, 39-en pedig sikertelenül vizsgáztak. Ez utóbbiak újra próbálkozhatnak az őszi vizsgasorozaton, amelyre július 16–20. között lehet beiratkozni.

Az óvások nyomán némileg átalakult a nyolcas átlagon felüli eredményt elérő csikysek listája, ekképpen:
1. Kurunczi-Papp Konrád (XII. A): 9,13
2. Toth Evelyn (XII. A): 9,02
3. Veres Beáta-Klára (XII. A): 8,22.
4. Matanie Norbert-Otniel (XII. A): 8,21
5. Moroz Annamária (XII. B): 8,20
6. Vámos Tímea-Imelda (XII. A): 8,20
7. Albert Dóra (XII. D): 8,15.

A sorrendtől függetlenül gratulálunk mindnyájuknak, akárcsak a többi, sikeresen érettségizett csikysnek!
Sikeres pályaválasztást, céljaik beteljesülését, értékes, teljes életet kívánunk nekik!!! 🙂

Érettségi 2012 – a nyári vizsgasorozat (primér) eredményei

erettsegi_2012-0 „Nem számíthatunk egetverően jó eredményekre” – jósoltuk Várakozó… című tegnapi cikkünkben. Nos, nem is születtek ilyenek, sem nálunk, sem az ország legtöbb iskolájában.

A 72 beiratkozott (63 idei, 9 tavalyi) végzős közül 33 diáknak sikerült első nekifutásra az érettségi vizsga, ez 45,83 %-os átmeneteli aránynak felel meg. 33-an egy vagy két tantárgyból buktak, 6 diáknak pedig nem sikerült elérni a 6-os végső átlagot. A csikys diákok eredményeit tartalmazó listát itt tekinthetjük meg, ha pedig más iskolára vagyunk kíváncsiak, itt keresgélhetünk.

A tavalyi évhez hasonlóan, ezúttal is készítettünk néhány táblázatot, amelyek osztályokra lebontva mutatják az elért eredményeket, illetve azt, hogy hányan hányféle tantárgyból buktak a nyári vizsgasorozaton. A táblázatokat tartalmazó dokumentumból jól látszik, hogy idén is a román nyelv és irodalom, illetve a matematika jelentette a vízválasztót a csikysek számára (is).

A vizsga nehézségi fokát jelzi, hogy ketten értek csak el 9-en felüli átlagot, illetve összesen heten 8-as felüli átlagot. Az ő adataikat is megtaláljuk a fentebb jelzett dokumentumban, de a nevüket itt is érdemesnek találjuk felsorolni:
1. Kurunczi-Papp Konrád (XII. A): 9,13
2. Toth Evelyn (XII. A): 9,02
3. Matanie Norbert-Otniel (XII. A): 8,21
4. Moroz Annamária (XII. B): 8,20
5. Vámos Tímea-Imelda (XII. A): 8,20
6. Albert Dóra (XII. D): 8,15
7. Veres Beáta-Klára (XII. A): 8,08.

Akiknek ezúttal nem sikerült átmenő jegyet szerezni, július 9-én, hétfőn, 8.00–12.00 óra között nyújthatnak be óvást a Csiky Gergely Főgimnáziumban működő érettségi bizottságnál, az első emeleten, a XI. E osztálytermében. A végleges eredményeket július 13-án, pénteken hirdetik ki. Az őszi vizsgasorozatra július 16–20. között lehet majd beiratkozni, a vizsgák menetrendje itt található meg.

Az eredmények értékelésére még visszatérünk.

Várakozó…

homokora Véget ért… Nehéz volt, sokak szerint még a tavalyinál is nehezebb. Nem kíméltek senkit a tételgyártók (nem szokásuk újabban) és a kánikula sem kímélt senkit. Minden idők eddigi legforróbb csikys érettségije volt ez, kétségtelenül.

Most csend van (tél és hó nélkül, lásd Vörösmarty, Előszó), csendes várakozás. Ki ilyen, ki olyan eredményt vár. Ha a kőkemény M2-es matematika feladatokra, vagy a szintén rázós kémia vagy biológia tételekre gondolunk, illetve a vizsgáról kijövő számos diák elkeseredett arcára, illetve a Kérdezősködőben adott válaszok sokféleségére (köszönjük mindazoknak, akik vették a fáradtságot és bejelölték a hozzájuk leginkább közelálló választ), akkor nem számíthatunk egetverően jó eredményekre. Reméljük, persze, hogy lesznek jó vizsgaátlagok, és hogy nem kell túl sok csikysnek rögtön újra elővenni a román/magyar/matek stb. füzetet, könyvet. S ha mégis, hát mégis…

Véget ért hát, legalábbis egyelőre, legalábbis a diákok egy része számára. Vasárnap délben kiderül, hogy kiknek igen, illetve kiknek nem. (Az eredmények kifüggesztésének pontos időpontja még nem ismert, de a legvalószínűbb a vasárnap délelőtti 11-12 óra.) De akiknek egy vagy több vizsgája most nem sikerült, esetleg a végső átlaguk nem érte el a minimális 6-ost, azok se essenek pánikba. Van őszi vizsgasorozat, amelyre már csak a kritikus tantárgyból/tantárgyakbók kell felkészülni és – a tavalyi évhez hasonlóan –, ott is el lehet majd érni normális eredményeket.

Hamarosan, immár az (óvások elbírálása előtti) eredmények ismeretében, visszatérünk azok értékelésére. Addig is… várakozunk.

Kérdezősködő

Naponta új írásbeli próba, naponta új kérdezősködés. Csak az érettségizők válaszoljanak!!! (Persze, ők is csak ha a tanulás szünetében épp idetévednek… 🙂 )

Hétfő…

Neked hogy sikerült a román nyelv és irodalom írásbeli?

 • Közepesen. Nem emlékeztem mindenre, nem tudtam mindent kidolgozni. (40%, 8 szavazat)
 • Ajjaj, ne is kérdezd... Csak legalább az ötösöm meglegyen... 🙁 (25%, 5 szavazat)
 • Közepesen. Nem volt időm mindent leírni. (15%, 3 szavazat)
 • Jól! Komolyan! Pont azt kaptuk, amire számítottam! 🙂 (10%, 2 szavazat)
 • Nem tudom, nem válaszolok, hagyjatok békén!!! (10%, 2 szavazat)

Szavazók száma: 20

Betöltés ... Betöltés ...

Kedd…

Hogy sikerült a magyar nyelv és irodalom írásbelid?

 • Közepesen. Nem tudtam mindent kidolgozni és zavart a hőség is. (37%, 7 szavazat)
 • Ajjaj, ne is kérdezd... Csak legalább az ötösöm meglegyen belőle... 🙁 (21%, 4 szavazat)
 • Na tudod... Borivóknak való, meg az erdélyi kopók... Hagyjá' má'! (21%, 4 szavazat)
 • Jól! Komolyan! Balassit kaptuk és számítottam is rá! 🙂 (11%, 2 szavazat)
 • Közepesen. Nem volt időm mindent leírni. (11%, 2 szavazat)

Szavazók száma: 19

Betöltés ... Betöltés ...

Szerda…

Hogy sikerült a matek/történelem írásbelid?

 • Ajjaj, ne is kérdezd… Csak legalább az ötösöm meglegyen belőle... 🙁 (58%, 11 szavazat)
 • Kivagyok már, hagyjál békén! És még hátravan a pénteki is. Grrrr. >:( (21%, 4 szavazat)
 • Közepesen. Nehéz volt és nem volt időm mindent leírni. (16%, 3 szavazat)
 • Közepesen. Nem tudtam mindent kidolgozni és zavart a hőség is. (5%, 1 szavazat)
 • Jól! Komolyan! Számítottam ezekre a tételekre, írtam is bőven mindegyikhez. 🙂 (0%, 0 szavazat)

Szavazók száma: 19

Betöltés ... Betöltés ...

Péntek…

Hogy sikerült a biológia/kémia/földrajz írásbelid?

 • Jól! Komolyan! Eltalálták az ízlésemet, sikerült megoldanom a tételeket. 🙂 (36%, 5 szavazat)
 • Közepesen. Nem tudtam mindent kidolgozni és nagyon zavart a hőség is. (21%, 3 szavazat)
 • Most már tényleg kivagyok, mindenki hagyjon békén!!! Vasárnapig alszom, utána meg egy hétig bulizok. Feltéve, hogy sikerül az érettségim... (21%, 3 szavazat)
 • Közepesen. Nehéz volt és nem volt időm mindent leírni. (14%, 2 szavazat)
 • Ajjaj, ne is kérdezd... Csak legalább az ötösöm meglegyen ebből is... 🙁 (7%, 1 szavazat)

Szavazók száma: 14

Betöltés ... Betöltés ...

Érettségi 2012 – írásbeli próbák! /frissítve

Tekintsük át a legfontosabb tudnivalókat az előttünk álló héttel kapcsolatban. Először is az írásbelik menetrendje:

– július 2., hétfő: Román nyelv és irodalom, E)a) jelű vizsga
– július 3., kedd: Magyar nyelv és irodalom (anyanyelv), E)b) vizsga
– július 4., szerda: A szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgy (az idei csikys végzősök esetén matematika, illetve történelem), E)c) vizsga
– július 6., péntek: A szaknak megfelelő tantárgyterületről választható tantárgy (az idei csikyseknek földrajz, kémia, illetve biológia), E)d) vizsga
– július 8., vasárnap: Az eredmények kifüggesztése
– július 9., hétfő: Az óvások benyújtása (08:00 és 12:00 óra között)
– július 10–12.: Az óvások elbírálása
– július 13.: A végleges eredmények kifüggesztése.

—————————————————————-

Az érettségi szabályzat szerint az írásbeli próbákon naponta 7:30 és 8:30 között lehet a vizsgaközpontban megjelenni. Az első napon, hétfőn minden vizsgázó legkésőbb 8 órakor legyen az iskolában, hogy minden előkészület rendben és nyugodtan mehessen végbe. A terembeosztásokat a bejárat mellett elhelyezett nagy hirdetőtáblán, illetve a vizsgatermek ajtaján lehet majd megtekinteni.

A kommunikációs eszközöket (mobiltelefonok stb.) a felvigyázók összegyűjtik és egy külön terembe szállítják át, még a vizsga megkezdése előtt. A vizsgaterembe segédanyagokat (füzeteket, könyveket, képlettárakat, jegyzeteket stb.), illetve bármilyen típusú elektronikus kommunikációs vagy számolóeszközt  bevinni szigorúan tilos! Ezek birtoklása a vizsgáról való azonnali kizárással jár, még akkor is, ha nem használták őket. (Erről a vizsgaterem ajtajára kifüggesztett nyomtatott lap is tájékoztat, de a felvigyázó tanárok is biztosan felhívják majd rá a figyelmet.)

Figyeljünk az adatok kitöltésekor! Azokat csupa nagybetűvel írjuk be a megfelelő helyre, kerüljük az áthúzásokat, maszatolásokat, hiszen azok megkülönböztető jelnek számíthatnak, s a dolgozat érvénytelenítését eredményezhetik. A vizsgalapra csak kék színű tollal, vagy golyóstollal lehet írni, az esetleges rajzokat, grafikonokat fekete ceruzával lehet elkészíteni. Számológép, illetve bármilyen más számolóeszköz használata nem megengedett. (Sajnos!)

Ellenőrizzük le figyelmesen a kapott tételtípusokat, hiszen tudjuk, hogy más-más matematikatételt kapnak a matek-infósok, illetve a természettudományosok, és (részben) más kémiatételt kapnak a matek-infósok, illetve a természettudományosok. A tételeket tartalmazó lap tetején pontosan fel lesz tüntetve, hogy milyen szakosítású osztályoknak készültek.

Az írásbeli vizsgák időtartama 3 óra. (Tessék jól beosztani az időt, ne az utolsó negyedórában ébredjünk rá arra, hogy még mindent át kell írni a piszkozatlapról…) Leghamarabb másfél órával a tételek szétosztása után lehet elhagyni a vizsgatermet. Rosszullét, illetve a mosdóba történő távozás esetén az egyik felvigyázó tanár kíséri el a vizsgázót.

Szerdán (E)c) vizsga), illetve pénteken (E)d) vizsga) a vizsgázók magyarul és románul is megkapják a tételeket.
A vizsgatételekben talált esetleges hibákat természetesen jelezni kell a felvigyázó tanároknak.
Ne felejtsük el, hogy a dolgozatok kiértékelésénél csak a vizsgalapra írottak számítanak, a piszkozatlapra vagy a tételeket tartalmazó lapra írottak nem!

A vizsga időtartama alatt szigorúan tilos bármilyen segédanyag használata, akárcsak az egymás közötti beszélgetés és a másolás! A vizsgák elejétől a végéig minden teremben webkamera fog működni. A felvételeket az Arad Megyei Tanfelügyelőség veszi át és ellenőrzi, a személyes adatok kezelésére vonatkozó 677/2001-es törvény (és utólagos kiegészítései) betartásával.

A javítókulcsot minden nap, a vizsga befejezése után függesztik ki. Azokat délután, vagy másnap reggel lehet megtekinteni.

Ásványvíz megfelelő mennyiségben lesz elérhető minden vizsgateremben. Minden vizsganapon, a mi vizsgaközpontunkban is folyamatos lesz az orvosi felügyelet.

Vigyázat, nagyon meleg lesz! (Jó, ezt eddig is tudtuk…) Ezt nehéz elviselni, de kulcsfontosságú a kipihentség, hiszen kipihenten jóval nagyobb a fizikai és szellemi tűrőképességünk is.

Különleges esetben, betegség esetén, ha a diák nem hagyhatja el otthonát, vagy azt a gyógyintézményt, ahol ápolják, a vizsgabizottság az adott helyszínen is megszervezheti a vizsgapróbát.

—————————————————————-

Végezetül néhány szó a sikeres vizsga feltételeiről. A szabályzat értelmében egy líceumi végzős sikerrel teszi le az érettségit, ha a következő három feltétel együttesen teljesül:
a) eredményesen vett részt az A (román), B (magyar), C (idegen nyelv) és D (számítástechnika) jelű szóbeli és készségvizsgákon;
b) valamennyi írásbeli vizsgán legalább 5-ös jegyet ért el;
c) az írásbeli vizsgák átlaga legalább 6-os lett.

Az érettségi vizsgáról kizárt tanulók a következő két vizsgasorozaton (tehát a 2012-es őszi, illetve a 2013-as nyári) érettségin nem vehetnek részt, ráadásul a korábbi vizsgapróbákon elért eredményeiket sem ismerik el.

Reméljük, hogy egyetlen diákunk sem kerül majd ebbe a helyzetbe. És reméljük, hogy minden csikys, na jó, minél több csikys jó, vagy nagyon jó eredménnyel fogja letenni az érettségi vizsgát.
Sok sikert nektek!!! 🙂

Angol nyelvvizsga! /frissítve

Lezajlott az angol nyelvvizsga is a Csiky Gergely Főgimnáziumban. Az érettségi C jelzésű próbáján 56 idei végzős vett részt (7 diák már korábban Cambridge angol nyelvvizsgát tett le). Június 26-án és 27-én (kedden és szerdán) diákjaink a szóbeli vizsgát tették le. A végleges eredményeket szerdán kora délután függesztették ki a földszinti hirdetőtáblán.

Jelenleg már a jövő heti írásbeli próbák előkészítése folyik. Ezekről péntek este fogunk információkkal szolgálni.

Alábbi képeinken az angol szóbelire várakozó diákok egy csoportja látható. (Csak a folyosón fényképeztünk, a vizsgaterem nyugalmát nem kívántuk megzavarni.)

Érettségi 2012 – hírek, információk (3.) /frissítve

Túl vagyunk az idei érettségi számítástechnika vizsgáján, vagyis a D próbán is. Hétfőn nagyon meleg, kedden még melegebb volt a az informatika laborban, ennek ellenére vizsgázóink „hősiesen küzdöttek” a tavalyiaknál nem nehezebb, de nem is könnyebb szintű tételekkel. No meg a Nagy Testvér (kamera) jelenlétével…

Az írásbeli, illetve a gyakorlati munka kiértékelése után, az elért pontszámok függvényében a következő eredmények születtek: a végzősök közül 4-en alapfokú (începător), 13-an alsó-középfokú (mediu), 20-an felső-középfokú (avansat), 8-an pedig felsőfokú (experimentat) minősítést szereztek. Látható, hogy ezen a próbán a 63 idei végzős közül csak 45 vett részt. Ennek magyarázata, hogy 18 diák már előzőleg megszerezte az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (letette az ECDL-vizsgákat), s így mentesült az érettségi számítástechnika vizsgáján való részvétel alól. (Pontosabban felsőfokú/experimentat minősítéssel elismerték számukra a vizsgát.) Gratulálunk nekik, akárcsak a jó eredményt elért érettségizőknek is!
———————————————————————————–
dictionary Június 25-26-27-én (hétfőn, kedden és szerdán) következik a C próba, vagyis az idegen nyelvi készségek felmérése. Erre a vizsgapróbára idén valamennyi csikys az angol nyelvet választotta. Mivel 7 végzős már korábban sikeresen letette a Cambridge angol nyelvvizsgát, csak társaikra, azaz 56 diákra vár e megmérettetés. Ahogy azt a végzősök már nagyon jól tudják, a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is három „felvonásban” zajlik majd a nyelvvizsga:
1. a hallott szöveg értelmezésehétfőn délben, 12 órakor
2. írásbeli vizsgahétfőn, 13:30-kor
3. szóbeli vizsgaa XII. A, B és C osztályos diákok számára kedden, a XII. D osztályosok számára pedig szerdán.

Az 1. és 2. vizsgapróba helyszíne a 211-es, a 214-es, illetve a 308-as terem lesz, a földszinti hirdetőtáblán, illetve a termek ajtaján kifüggesztett beosztás szerint.

A szóbeli vizsga kedden is, szerdán is reggel 9 órakor kezdődik, erre a diákok a földszinti hirdetőtáblán kifüggesztett beosztás szerint jelennek meg, legkésőbb egy órával a feltüntetett időpont előtt.

Mindhárom próbára szükséges elhozni a személyi igazolványt (vagy, annak hiányában, az útlevelet), illetve a szóbeli vizsgák eredménylapját is, amelyre hétfőn a számítástechnika vizsga, kedden, illetve szerdán pedig az angol nyelvvizsga minősítéseit fogják bejegyezni. (Az eredménylapot érdemes megőrizni az érettségi vizsga végéig, hiszen bármilyen kérdéses helyzetben ezzel is bizonyítani lehet a szóbeli vizsgák eredményeit.)