Sigur.info továbbképzés a Csikyben

sigur_info_training-0 A Salvaţi Copiii România szervezet által irányított Sigur.info Konzorcium március 17-én, szombaton továbbképzést tartott aradi diákok és pedagógusok számára a biztonságos internetezés témakörében. A továbbképzésre iskolánkban került sor, lévén hogy idén a Csiky öttagú csapata nyerte el Az év iskolája címet a Sigur.info országos versenyén.

Az interaktív foglalkozáson tizenöt diák és három pedagógus vett részt, különböző aradi iskolákból. A Csikyt a Sigur.info csapat két tagja képviselte, Ilona János informatikatanár (házigazdaként is), illetve Nagy Attila-Sándor XII. A osztályos tanuló. Georgiana Roşculeţ, a bukaresti székhelyű Salvaţi Copiii România információs koordinátora azt igyekezett tudatosítani a jelenlévőkben, hogy az internet alapvetően sok érdekes és hasznos tartalmat hordoz a gyermekek és fiatalok számára, ezenkívül a kommunikáció szempontjából is kikerülhetetlenné vált, viszont számos veszélyhelyzet is adódik a kezelése során. Néhány ezek közül: erőszakot, kirekesztést, megbélyegzést, rasszizmust sugalló honlapok kerülhetnek a fiatalok elé, fenyegetésnek, szexuális zaklatásnak lehetnek kitéve, illetve a virtuális világtól (illetve számítógépes játékoktól) való függőség is kialakulhat. A veszélyhelyzetek megoldásához, elkerüléséhez kulcsfontosságú a diákok, pedagógusok és szülők helyes tájékoztatása, amelyet (többek között) a témában felkészült iskolai önkéntes Sigur.info csapatok végezhetnek el.

A délelőttől késő délutánig nyúló foglalkozás szünetei játékos hangulatban teltek: „pizzát készítettünk” (körbemasszázs, avagy mi mindent helyezhetünk az előttünk álló hátára, a képzeletbeli pizzára), lufit fújtunk az iskola udvarán, majd a lufikat buzgón átpöcköltük a szomszéd udvarába. (Aki, valószínűleg, azóta is töpreng a tucatnyi színes léggömb megjelenésének titkán.) Az elmaradhatatlan csoportkép(ek) is elkészült(ek), majd a kapott szórólapok, ismertető anyagok, Sigur.info logós matricák birtokában békésen hazaindultak a résztvevők.