„Ne feledd el, hogy szabadnak születtél!” – 51 maturandusz 2020-ban

A Csiky Gergely Főgimnázium szalagavató ünnepsége 2020. január 29-én
[Fotó: Sallai Krisztina]

Ebben a tanévben is elérkeztünk a Csiky Gergely Főgimnázium egyik legrangosabb rendezvényéhez, a szalagavató bálhoz. 2020. január 29-én, szerdán este 6 órától zsúfolásig megtelt a Ioan Slavici Klasszikus Színház nézőtere szülőkkel, pedagógusokkal és diákokkal, hogy együtt örvendjenek az idei 51 végzős diák hivatalos felnőtté válásának.

Idén is a XI. évfolyam szervezte meg a szalagavatót, rendezte a műsort és biztosította a szükséges anyagi hátteret, a szponzorok nagylelkű adományainak köszönhetően. A három osztályfőnök – Hadnagy Éva (XI. A), Nyári Andrea (XI. B) és Szente Gabriella (XI. C) – és diákjaik már hónapokkal az esemény előtt lázasan készülődtek, hogy a nagy napon minden tökéletes legyen az ünnepeltek és a meghívottak számára.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Szabó Mihály, városi tanácsos, valamint az Arad Megyei Tanfelügyelőség képviseletében Ilyés Ibolya, kisebbségi tanfelügyelő.

Az ünnepi műsor iskolánk néptánccsoportjának fellépésével, kalocsai és mezőségi táncok bemutatásával kezdődött. Ezután a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója, Spier Tünde tanárnő tolmácsolta útravalónak szánt gondolatait a végzősöknek. Emlékező, ugyanakkor az értelmes életre buzdító beszédét A semmi közepén c. filmből származó idézettel zárta: „Ha esik, keress szivárványt; ha sötét van, keress csillagokat!”

A XI. B osztály tanulói egy árnyjátékot állítottak össze, amely egy emberi életutat mutatott be és sok komoly, megható gondolatot tolmácsolt a nézőknek. A darab szövegét Nyári Andrea tanárnő, a koreográfiát pedig Kovács Róbert állította össze.

„Ne törődj vele, hogy mit mondanak / Az vagy, akinek tartod magad. / Ne feledd el, hogy szabadnak születtél!”– Bródy János Szabadnak születtél című dalának a refrénje ez, amelyet a tizenegyedikesek énekeltel el, Bőhm Rebeka (XI. B) és Almási Lóránt (XI. A) gitárkíséretével. A dalt Szabó Csilla tanárnő tanította be.

Ezt követően Szabó Mihály városi tanácsos világosította fel a végzősöket a felnőtté válással együtt járó jogokról és kötelességekről. Hol humorosan, hol komolyan jelezte nekik, hogy a ez a váltás nemcsak a szabad döntés lehetőségét, de a felelősségvállalást is jelenti a számukra.

A 70-es és 80-as évek világát idézte meg az a táncos produkció, amelyet Erdélyi Kinga tanárnő koreografált, s amelynek végén Mészár Anna XI. A osztályos tanuló szólót táncolt.

Immár hagyománnyá vált, hogy a végzős osztályok egy-egy kisfilmben mutatják be a négy középiskolai évük kiemelkedő eseményeit, vicces mozzanatait. Ilyenkor a néző is bepillantást nyerhet a „kulisszák” mögé, megelevenednek azok a csínytevések, amikért nem járt fegyelmi (mert soha nem derültek ki!), azok az apró élethelyzetek, amelyek talán csak a résztvevőknek voltak érdekesek vagy viccesek, de annál meghatározóbbak voltak abban, hogy egy osztály közösséggé váljon a négy év során.

A tréfás pillanatok után ismét komolyra fordult a szó, hogy a tizenkettedikesek és a nézők ráhangolódhassanak a szalagtűzés momentumára. A XI. A osztály tanulói Csiky Gergely A nagymama című művéből adtak elő egy összeállítást. A darab a régi idők iskolájáról szól, ahol bár vasszigor uralkodott, a barátság és a szerelem éppen úgy napirenden volt, mint napjainkban. A darabot Rudolf Ágnes tanárnő tanította be.

Az ünnepi műsor egy újabb zenei mozzanattal zárult: Andó Réka XII. C osztályos tanuló az Anna and the Barbies együttes Márti dala című zeneszámával búcsúzott, Adamcsek Nándor (XI. C) gitárkíséretével.

[Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra, Sallai Krisztina]

« A 2 »

Ezt követően a tizenkettedikesek felsorakoztak a színpadra, hogy átvegyék osztályfőnöküktől a felnőtté válás szimbólumát, a szalagot. Az idei szalag színe zöld volt, ami nemcsak a magyarságunkat jelképezi, de a zöld szín a fiatalság, a remény, a boldogság, a tavasz, a természet megújulásának, s a növekvő életnek a kifejezője is. A XII. A osztály osztályfőnökének, Ruja Ildikó tanárnőnek Spir Petra tűzte fel a szalagot. A XII. B osztályban ezt a feladatot Bugyi Botondra bízták, Nyári Melinda osztályfőnök tőle kapta meg a szalagot. A XII. C osztályban Kurunczi Andrea tanárnőnek Andó Réka tűzte fel a szalagot. Majd, természetesen, mindhárom osztályfőnök a diákjainak is szép sorban feltűzte a szalagot, s egy-egy szál vörös rózsával bocsátotta el.

A már felnőtté avatott tizenkettedikesek is kedveskedtek a megjelenteknek, az est zárásaként az ő évfolyamkeringőjük következett. Ennek koreográfusa Murvai Dávid, a Tango Evolution Tánciskola oktatója volt.

Bár az ünnepi műsor ezzel véget ért, a végzősök, a tizenegyedikesek és a tanárok számára az est táncos mulatsággal folytatódott éjfélig a Jelen Ház nagytermében. Hagyományosan ott választották meg a bálkirályt és a bálkirálynőt, akik a zsűri szigorú szempontjainak leginkább eleget tudtak tenni az est folyamán. Back Mária, Hasas Paul, Páll Mária, Spier Tünde tanárok, illetve Molnár Karolina (XI. A), Bőhm Rebeka (XI. B) és Kiss Krisztián (XI. C) alkották a zsűrit, amelynek döntése alapján Nagy Dorottya (XII. C) lett a bálkirálynő, Godó Márk (XII. A) pedig a bálkirály.

Akik segítségünkre voltak és önzetlen támogatásukkal lehetővé tették, hogy az idei tizenkettedikes évfolyam is felemelő, méltó ünnepen vehessen részt: az Alma Mater Alapítvány, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület, a Game Play Kft, az Ager Company, a Flamingo virágüzlet, a Noémi virágüzlet, a Zet Design virágüzlet, az Enigma Kft, a Souvenir Arad, a Gio szépségszalon, Matekovits Alpár, a tizenkettedikes évfolyam diákjai és a tizenegyedikes évfolyam szülői közössége. Köszönjük a támogatást!

[Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra, Sallai Krisztina]

« A 3 »