Október 6-a, Aradon – megemlékezések, koszorúzások a 170. évfordulón

A Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak fáklyás felvonulása 2019. október 6-án, az aradi Szabadság-szobornál tartott megemlékezésen és koszorúzáson
[Fotó: Tóthpál Renáta]

Az Aradi Magyar Napok 2019-es rendezvénysorozatának záró momentumaként került sor október 6-án, vasárnap délután a vesztőhelyi obeliszknél rendezett koszorúzásra, az arad-belvárosi római katolikus templomban a kivégzett szabadságharcosok emlékének szentelt gyászszertartásra, este pedig a Szabadság-szobornál szervezett megemlékezésre és koszorúzásra. Mint minden évben, iskolánk pedagógusai és diákjai tevékenyen vettek részt a megemlékező ünnepségeken és koszorúzásokon.

Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc leverésének 170. évfordulóján, október 6-án délután 4 órakor a Vesztőhelyen felállított obeliszknél tartottak rövid megemlékezést. Fekete Károly, az aradi Kölcsey Egyesület alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, Blénessy Róbert arad-belvárosi plébános és a jelenlévők együtt imádkozták el a Miatyánkot, majd a koszorúzás következett.

A templomi gyászszertartás után este 7 órakor a Szabadság-szobornál gyülekeztek a megemlékező aradiak, bel- és külföldi vendégek. A közösen elmondott Miatyánk után Călin Bibarţ megbízott polgármester köszöntötte a jelenlévőket, Flavius Morar tanácsos pedig Florentina Horgea Arad megyei prefektus üzenetét közvetítette az aradiaknak. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet, Magyarország Kormánya nevében pedig Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes vázolt rövid történelmi visszatekintést a vértanúk utolsó óráinak, a kivégzés jelentőségteljes pillanatainak felidézésével. Beszéde alapmotívumát többször is elismételte: „Aradon lenni ünnep. Aradon lenni fájdalom. Aradon lenni kötelesség.”

Az ünnepségen jelen volt és koszorúzott többek között Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Kiss László ezredes, katonai attasé (a Magyar Honvédelmi Minisztérium részéről), Brendus Réka, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Bognár Levente alpolgármester, Faragó Péter képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke, Călin Bibarţ, aradi megbízott polgármester, Gheorghe Falcă parlamenti képviselő, Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke, Flavius Morar tanácsos, excellenciás Pál József Csaba, a temesvári római katolikus egyházmegye püspöke.

A koszorúzást a Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak fáklyás felvonulása tette ünnepélyesebbé. A diákok égő fáklyával a kezükben állták körbe a Szabadság-szobrot és ott is maradtak a koszorúzás végéig.

A korábbi évekhez hasonlóan, az aradi és Arad megyei politikai és civilszervezetek, egyházi, oktatási és közintézmények képviselői, illetve a külhoni vendégek iskolánk diákjainak közreműködésével koszorúztak. A Csiky Gergely Főgimnázium részéről Spier Tünde igazgató és Tóthpál Renáta igazgató-helyettes koszorúzott. Az Alma Mater Alapítvány képviseletében Kranowszky-Nagy Andrea elnök és Gali Izabella kuratóriumi tag tisztelgett a hősök emlékműve előtt.

[Fotó: Kurunczi Ferenc, Tóthpál Renáta, Ilona János]

« A 3 »