Irodalomtörténész a Csikyben

Pomogats_Bela

Dr. Pomogáts Béla budapesti irodalomtörténész volt iskolánk vendége november 20-án délelőtt. Kíséretében Berecz Gábor, a Kölcsey Egyesület titkára volt jelen. A József Attila-díjas professzor az aradi születésű Kuncz Aladár íróról és az első világháború utáni körülményekről tartott előadást a IX. A és a X. B osztályosok számára.

A professzor elmesélte, hogy édesanyja kezelőorvosként dolgozott egy kórházban, ahol éppen Kuncz Aladár volt az egyik betege. Halála előtt személyesen adta át anyjának a Fekete kolostor című regényét, mely legismertebb műve, és fontos része a magyar memoárirodalomnak. Így került kapcsolatba az íróval az irodalomtörténész. Később szakdolgozata témájául is Kuncz Aladárt választotta.

Kuncz Aladár fiatalon lett budapesti egyetemista, majd elbeszélései is megjelentek a Nyugat című irodalmi folyóiratban. Később, tanári szabadságának idején Franciaországba ment, ám közben kitört az első világháború. Kuncz haza szeretett volna jönni, de erre nem volt lehetősége, mivel sok idegen nemzetiségű emberrel együtt őt is egy kolostorba internálták. Ennek emlékére írta meg legfőbb művét, melyben a fogságban töltött időről szóló tapasztalatait osztja meg az olvasóval. A világháború után Kuncz Aladár a transzilvanizmus képviselője lett.

Annak ellenére, hogy Kuncz Aladár nem számít igazán híres írónak, mégis nagyon áldozatos munkát végzett a magyar irodalom életben tartásáért. Támogatta a magyar kultúrát éltető szervezeteket, mint például az Erdélyi Helikont.

[Fotó: Bortoș Júlia, Ilona János]