Az írás történetéről negyedikeseknek

Március első napjaiban iskolánk negyedikes tanulói a Megyei Múzeumot látogatták meg. Az Arad Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ (CJRAE Arad) szervezésében kisdiákjaink egy rendhagyó órán vehettek részt, megismerhették az írás kialakulását és fejlődését a legrégibb időktől napjainkig. A projekt címe: Scrisul pe axa timpului.

Az „óra” két részre tagolódott. Az első rész volt az „elmélet”, majd következett a műhelymunka. Barna Beáta logopédus a barlangrajzoktól a mai számítógépekig kalauzolta az ifjú látogatókat. Párnákon ülve, érdeklődve hallgatták az előadást a képírásról, a cirill, latin, görög ábécékről, a Braille-írásról, a morzekódról, a különböző íróeszközökről, a papír előállításáról és még számtalan érdekes, a gondolat rögzítéséhez kapcsolódó dologról. Közben sok eszközt, tárgyat kézbe is vehettek, vagy illusztrációkon tanulmányozhattak.

A tevékenység második része talán még jobban lenyűgözte a nebulókat. Több műhelyben dolgoztak velük a logopédusok. Először agyagba ékírással (az egyik első írásos kifejezési mód) rótták fel a nevüket. Majd kis régészekké válva homokból cserépdarabokat „ástak” elő, majd meg is fejtették a leletek üzenetét: A szó elszáll, az írás megmarad. Egy régi írógépet is kipróbálhattak, majd egy Braille-írógépen saját kezűleg is megörökíthették a nevüket. Mindenki büszkén és boldogan vitte haza a kis ékírásos agyagtáblácskáját és a pontocskákkal teli lapocskát, rajta a kitapogatható névvel.

A megye 500 negyedik osztályos tanulója vehetett részt idén ebben a nagyszerű projektben, amely által a történelmet, az írás múltját tapasztalati tanulással, cselekedve ismerhették meg.

« A 2 »