Consumer Classroom – iskolák közötti fogyasztói verseny

classroom_promo

Viszonylag későn (de még nem túl későn) szereztünk tudomást az Európai Bizottság által támogatott Consumer Classroom projektről és a vele kapcsolatos versenyről, melynek idei témája: Okos energiafelhasználók. A versenyen középiskolás tanulók (12–18 év) vehetnek részt az Európai Unió bármely tagállamából 2016. október 10. és 2017. március 17. éjfél között (közép-európai idő szerint). 

Sokat hallunk és tudunk manapság a klímaváltozás elleni globális küzdelemről, melynek célja a világ fenntarthatóbbá tétele. Tudjuk, hogy csökkenteni kell a hulladék mennyiségét, és hogy takarékoskodni kell a vízzel. Arról viszont kevesebbet tudunk, hogy energiafelhasználóként milyen és mekkora hatást fejtünk ki, vagyis hogy mekkora az energialábnyomunk. Szerepe van ebben annak, hogy miképpen közlekedünk (autóval, vonattal, kerékpárral stb.), hogy miképpen fűtünk és hűtünk, hogy mikor kapcsoljuk fel a villanyt az iskolában, hogy zuhanyzunk-e vagy hosszú fürdőt veszünk, sőt még annak is, hogy miképpen használjuk az elektromos berendezéseket (köztük a mobiltelefont, a fejhallgatót, a táblagépet és a számítógépet).

A Consumer Classroom egy, az Európai Bizottság által alapított weblap, amelyen kitűnő oktatási csomagot találhatunk az energia témájáról, összesen 23 nyelvre (köztük románra és magyarra is) lefordítva. Ennek segítségével a pedagógusok változatos módon tudják megismertetni diákjaikkal az energia témáját. Egy gyors regisztrálás után könnyen megismerhetik a fogyasztói témákat, létrehozhatnak vagy előre elkészített leckéket választhatnak a diákoknak, és online együttműködhetnek más európai tanárokkal és osztályokkal.

Az iskolák közötti fogyasztói versenyben a diákok más európai iskolák diákjaival dolgozhatnak együtt. Hogyan? Ha két, különböző uniós országban működő osztály tanulói már tisztában vannak az energialábnyomukkal, megosztják egymással a munkájukat, és együttműködve, közösen elkészítenek egy online energiafogyasztási eszközcsomagot tizenéveseknek. Az online eszközcsomagnak tartalmaznia kell egy tizenéveseknek készült energiafogyasztás-kalkulátort, valamint konkrét tanácsokkal kell segítenie a tizenévesek energialábnyomának csökkentését.

Az online eszközcsomag lényegében egy weblap kell hogy legyen, amelyen rövid (legfeljebb 3 perces) videó, szerepjátékról készült felvétel, infografika, fényképes bemutató, animáció, hangfelvétel, illetve online kvíz lehet (ezek közül legalább három).

A verseny fődíja egy kétnapos brüsszeli látogatás a projektcsapat számára, melynek során a résztvevők meglátogatják az európai fővárost és különösképpen az Európai Unió főbb intézményeit. A nyertes projektet a Consumer Classroom honlapon is bemutatják. A döntőbe jutott projekteket is díjazzák, de valamennyi csapat tiszteletbeli bizonyítványt kap az Európai Bizottságtól a versenyen való részvételért.

A projektcsapatok regisztrációjának és a projektek benyújtásának határideje 2017. március 17. Ezután a zsűri egy szűkített listát állít össze a benyújtott projektekről, amelyekre 2017. április 17-től április 26-ig lehet majd szavazni. A verseny eredményeit 2017. május 12-én hirdetik ki.

Megjegyzés: a határidő nagyon közel van, de ha operatívak vagyunk, még most sem késő partnerosztályt találni és versenyprojektet összeállítani. S ha idén nem, akkor jövőre mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a Consumer Classroom 2017–2018-as versenykiírását. Többet a projektről ITT olvashatunk.