A huszadik emléktúra Világosra

Aradi hatodikos diákok a 20. világosi emléktúrán [Fotó: Back Mária]

2019. október 5-én a Csiky Gergely Főgimnázium és az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola hatodikos diákjai osztályfőnökeik kíséretében résztvettek a Khell Levente és Homolka Ervin által megrendezett 20. hagyományos emléktúrán.

Osztályfőnökeink – Back Mária (VI. A, Csiky), Muntean Tibor (VI. B, Csiky) és Petrescu Andrea (VI. M, Aurel Vlaicu) reggel 8 óra 15 perckor vártak az iskola udvarán, majd a Szabadság-szobortól indultunk.

Első megállónk a szőllősi malomnál volt, ahol Muntean Tibor élő történelemórát tartott. Megtudtuk, hogy 1849. augusztus 13-án a magyar katonák a malom melletti mezőn tették le a fegyvert az orosz túlerő előtt. Szemléltető eszközként egy igazi szuronyos puskát is kezünkbe vehettünk. Egy fénykép erejéig megálltunk Pankotán Csiky Gergely szülőháza előtt, majd tovább indultunk.

Világoson a Bohus-kastély parkjában meguzsonnáztunk és elindultunk a vár felé. Az út eléggé fárasztó volt, de megérte, hisz végül is „bevettük a várat”. Megcsodáltuk a szép kilátást és elindultunk lefelé, mert közben igencsak megéheztünk. A hegy lábánál a szervező tanító bácsik már előkészítették a szalonnasütéshez a tüzet. A parázson finom szalonnát, kolbászt, krumplit, virslit, hagymát és pillecukrot sütöttünk.

Miután mindenki jóllakott, visszaindultunk. Hazafelé a buszon Kossuth-nótát énekeltünk és emléklapot kaptunk ajándékba.

Nagyon jól éreztük magunkat és ezúton köszönjük a szervezőknek ezt a csodálatos napot!

[Fotó: Back Mária, Muntean Tibor]