Arad megyei diákok kirándulása Pécsre

Szigetvár mellett, a Magyar–Török Barátság Parkban – Arad megyei diákok kirándulása Pécsre [Fotó: Rogoz Marianna]

A nyári vakáció előtt az Arad megyei magyar iskolák egy része egy, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázatra nevezett be. A játékszabályok egyszerűek voltak: ha a pályázatot megnyerjük, pécsi utazást kapunk ajándékba. Néhány hét múlva megtudtuk, hogy minden jól működött és hogy az utazás szeptember 23-án veszi kezdetét.

Nem sokkal a tanévkezdés után eljött az indulás nagy napja. Az iskola előtt találkoztunk elég korán, hogy legyen időnk felvenni az Ágyáról, Simonyifalváról, Majláthfalváról és Pécskáról érkező tavaly hetedikes, most már nyolcadikos évfolyamtársainkat. A négy órás út elég gyorsan eltelt a jó társaság miatt. Az autóbusz a szállásunknál tett le, amellyel amúgy nagyon meg voltunk elégedve. A bejelentkezés után ebédeltünk, majd egy rövid pihenőt követően városnézésre indultunk. Pécs sétálóutcáit jártuk végig, megcsodálva a régi avagy új épületeket, műemlékeket.

Másnap, reggeli után a Katica Tanyára indultunk. Eleinte azt hittük, hogy ez egy kisgyerekeknek való aktivitás lesz, de ahogy odaértünk, a véleményünk egyből megváltozott. A hely gyönyörű volt és mindent megtaláltunk benne, amit egy gyerek csak el tud képzelni, a focibiliárdtól kezdve a gokart pályáig. Kisebb csoportokra osztva közel hat óránk volt arra, hogy mindent kipróbáljunk, s közben még ebédeltünk is. Miután mindenki kipróbálta a számára legérdekesebb foglalkozásokat, az utolsó órákat vívással és íjászattal töltöttük el, illetve egy, a régi fegyverekről és ruházatokról szóló bemutatót is végignéztünk.

A harmadik és egyben utolsó napon a Pécsi Bánki Donát Utcai Általános Iskolába mentünk, ahol közös foglalkozásokon vettünk részt az ott tanuló diákokkal. Kölcsönösen bemutattuk a saját tanintézményünket, együtt elénekeltünk egy népdalt, majd táncház következett. Bizony, az aradi és a pécsi nyolcadikosok közül mindenki táncolt. Közös sportolás is napirenden volt, futballban és métában mérkőztünk meg a pécsiekkel. A sulibüfében ebédeltünk, később pedig a pécsi állatkertben csodálhattunk meg macskafajtákat, madarakat, rágcsálókat és még rengeteg mást. Észre sem vettük, hogy milyen gyorsan eltelt az idő.

Másnap reggel már várt ránk az autóbusz, hogy hazavigyen minket. Kicsit szomorúan, de rengeteg új élménnyel gazdagodva hagytuk el Pécset.

Összesítésben nagyon jó volt ez a kirándulás és sok dologra sokáig emlékezni fogunk. Köszönjük Rogoz Marianna projektvezető tanárnak, illetve Gomoi Beatrice, Deák Andrea, Varga Ibolya és Kocsik Imre kísérő tanároknak, hogy ezt megszervezték, és mi akármikor készen állunk további hasonló utazásokra.

[Fotó: Rogoz Marianna]

« A 3 »