Vidáman verseltünk, újra Kisiratoson

vidam_versek_versmondo_versenye_2019_sav

Március 8-án, csütörtökön ismét találkoztunk verseket kedvelő társaimmal Kisiratoson, a Páter Godó Mihály Általános Iskolában. Ott rendezték meg idén is a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszát.

A verseny ezúttal is két kategóriában zajlott: először az V–VI. osztályos tanulók produkcióit hallhattuk, s utánuk következtek a hetedikes és nyolcadikos versenyzők. Lírát és prózát is mondhattak a versenyzők, egy kikötéssel: hogy humoros legyen. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen minden előadott mű nagyon színvonalasra sikerült.

Kategóriánként az első két helyezett jutott tovább az országos fordulóra. A továbbjutók: az V–VI. osztályos kategóriában Szabó Hunor (Simonyi Imre Általános Iskola, Simonyifalva – I. díj; felkészítő pedagógusa Kádár Bier Henrietta), Hevesi Alida (Ágyai Olosz Lajos Általános Iskola – II. díj; felkészítő pedagógusa Erdős Márta); a VII–VIII. osztályos kategóriában Rónai Zoltán (Csiky Gergely Főgimnázium – I.díj; felkészítő pedagógusa Nyári Melinda), Almási Eszter (Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola – II.díj; felkészítő pedagógusa Nagy Anikó).

A verseny országos fordulójára április 5-én és 6-án kerül sor, Szatmárnémetiben.

[Fotó: Nyári Melinda]

Jöttünk, láttunk, folytatjuk!

gyakorlocegek_sav

2019. március 1-jén, pénteken, immár hetedik alkalommal rendezték meg a Gyakorlócégek vásárának megyei szakaszát, az aradi Vasile Goldiș Főgimnázium szervezésében, amelyen iskolánkat két csapat is képviselte.

A vásáron való részvétel idén is nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen az aradi, temesvári és a határon túli (magyarországi és szerbiai) iskolák diákjai több mint 38 ötletes standon mutatták be több heti kitartó munkájuk eredményét. Látványos és sokoldalú tevékenységeket – levendulatermesztés, bio-mézfeldolgozás, rendezvényszervezés, népművészeti alkotások, turizmus irodák, sportszerek, kézműves termékek stb. – lehetett megcsodálni és általuk hasznos tapasztalatokat gyűjteni.

A Csiky Gergely Főgimnáziumot képviselő két gyakorlócég, az Omega Travel utazási iroda – tagjai: Gyüre Barbara, Nagy Róbert, Politic Cristian, Reinholtz Roland (XII. B), Tomuța Tamara (IX. B) – az előkelő III. helyet szerezte meg a „Legszebb stand” kategóriában, ahogyan a Jump in Sport gyakorlócég – tagjai Nagy Dorottya, Strifler Annamária, Vajda Noémi, Haas Norbert, Hűrkecz Dávid, Kocsis Norbert, Pol Norbert, Szabó Richárd (XI. C) – is III. díjat érdemelt ki az „Üzletkötés” kategórián belül.

A szép eredményekért köszönettel tartozunk a két felkészítő tanárnak, Lévai Ildikónak (Omega Travel) és Szente Gabriellának (Jump in Sport), akik segítségével továbbra is lelkesen folytatjuk a munkát, készülve a március 28-i Országos Tanirodai Versenyre, amelyre Nagyváradon kerül sor!

[Fotó: Lévai Ildikó]

Aradi irodalomkedvelők, figyelem!

szabadkai_udvari_kamaraszinhaz_plakatMárcius 23-án, szombaton a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében egy különleges előadásra kerül sor. Az Udvari Kamaraszínház Halottak napjától virágvasárnapig című előadását láthatja a közönség. A belépés díjtalan, de a szervezők jótékony célból gyűjtést szerveznek az erdőhegy-kisjenői Gyermekek Biztonságban nevű gyermekotthon javára. Az adományt iskolánk diákjai fogják eljuttatni hittantanáraik kíséretében.

Az Udvari Kamaraszínházról vallotta Kálló Béla színművész és rendező:

„Mottójának és alapítási céljainak megfelelően az Udvari Kamaraszínház olyan műhelyszínház, amely a jelenünket eredményező múltunkat viszi színre. 2016-ban a színház »A világ magyarságáért« elismeréssel lett kitüntetve. A történelem örök és kifogyhatatlan téma, ami hivatástudattal, hazaszeretettel és nemzeti értékeink megőrzésébe vetett hittel párosulva igazán érdekes és izgalmas előadásokat tud létrehozni. Az elmúlt tizenhárom évben több mint százötven helyen léptünk fel, és a Kárpát-medence színházának tartjuk magunkat. Szeretnénk, ha minél többen megismernének bennünket, határon innen és túl. Színházi munkánk során, történészek segítségével olyan eseményeket keresünk meg a magyar múltból, amelyek alkalmasak arra, hogy belőlük színpadi művek szülessenek. Színházunk célja elsősorban a gondolatébresztés, és másodsorban a szórakoztatás.

Halottak napjától virágvasárnapig

Az Udvari Kamaraszínháznak az az előadása, amelyet a legkisebb, akár technika nélküli színpadokon is el tudunk játszani, mégis a néző igazi színházi élményt kap.

szabadkai_udvari_kamaraszinhaz_1   szabadkai_udvari_kamaraszinhaz_2

Egy nő, három férfi, huszonkét év. Dráma egy felvonásban. Világégéstől világégésig. Az elszakítástól a visszacsatolásig. Történik Szabadkán, a kisebbségi lét első két évtizedében. Korábbi nagysikerű előadásunkat felújítottuk és ismét játsszuk, megújult szereposztásban.

A megtörtént eseményekre és egy szabadkai magyar polgár naplójára támaszkodó darab a maga nemében egyedülálló. Trianonról, a Délvidék szerb bekebelezéséről, majd 1941-es felszabadításáról szól. Életszerű és -szagú mestermunka, amely megmutatja erényeinket és esendőségünket, nemzeti karakterünk napos és árnyékos oldalát egyaránt. A címválasztás nem véletlen: 1918 őszén, halottak napján vonultak be a szerb megszállók Kosztolányi városába, majd 1941 tavaszának virágvasárnapján tértek vissza a honvédek – egyszerre zokogó és nevető, táncoló, ujjongó szabadkai polgárok ezreitől köszöntve.

Az Udvari Kamaraszínház küldetésének tekinti, hogy a magyar történelmen alapuló előadásait akár a legkisebb faluba is elvigye, a kőszínházak mellett. Ismernünk kell múltunkat, hogy tervezni tudjuk a jövőnket. Színre vitt témáinkkal a közbátorságot szeretnénk visszahozni és megerősíteni a közéletben. A közbátorság megléte az alapja a közösségi jogainkkal való élésnek. A közösségi jogok megléte és kiteljesedése pedig feltétele megmaradásunknak.”

Március 8., a tanáriban is

2019_marcius_8_sav

Pénteken, március 8-án, nagyszünetben a Csiky Gergely Főgimnázium tanári szobájának asztalán szokatlanul sok virág sorakozott. Tanárnő kollégáink nemcsak a diákoktól kapott nőnapi csokroknak, cserepes virágoknak örvendhettek, hanem Vékony Zsolt József protestáns vallástanár rövid köszöntője után a férfi társaik is átnyújtottak nekik egy-egy szál vörös szegfűt, egy-egy ölelés kíséretében. Ahogy azt illik, s ahogy azt az alábbi képeken is láthatjuk.

[Fotó: Ilona János]

« 1 A 2 »

Versenyvizsga főtitkárnői állásra

felhivasA Csiky Gergely Főgimnázium versenyvizsgát hirdet főtitkárnői állásra. Az írásbeli vizsga március 28-án 10 órakor, a gyakorlati pedig ugyanaznap, 13 órakor lesz.

Az érdeklődők a csatolt hivatalos hirdetésben (IDE kattintva) megtalálhatják a vizsgához szükséges feltételeket, könyvészetet, de érdeklődni lehet munkanapokon 9:00 és 15:00 óra között a 0257-210002 telefonszámon vagy személyesen az iskola titkárságán is.

Csikysek a Bátrak Ligáján

batrak_ligaja_gyula_sav

A magyarországi Honvédelmi Sportszövetség 2019-ben is megrendezte a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozatot. Idén első alkalommal külhoni magyar oktatási intézményekben tanuló diákcsoportok is próbára tehették tudásukat és ügyességüket az izgalmas feladatokban.

A vetélkedősorozat hét selejtezőből és az azokat követő döntőből áll. Iskolánk részéről két, hetedikes és nyolcadikos diákokból álló csapat vehetett részt az első selejtezőn március 1-jén, Gyulán, a városi sportcsarnokban. A csikys diákokat Erdei Emese és Erdélyi Kinga testnevelés tanárok készítették fel, kísérő tanárként pedig Erdélyi Kinga, Muntean Tibor és Rogoz Marianna utaztak velük.

Élményszámba menő szellemi és fizikai feladatok vártak a gyulai selejtezőn résztvevő öt magyarországi és öt külhoni csapatra. Összesen 10 próbát kellett a diákoknak teljesíteni: akadálypálya, falmászás, sor- és váltóverseny, lézeres lövészet, villám tájékozódás, vívás, íjászat, távirányításos járművezetés, erőpróba, elméleti kérdések II. Rákóczi Ferenc koráról, életéről, munkásságáról. (Mivel a Magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es évet Rákóczi-emlékévvé nyilvánította, a szervezők az idei Bátrak Ligája vetélkedősorozatot az életére, munkásságára vonatkozó kérdésekkel egészítették ki.)

Ami az eredményeinket illeti, a külhoni diákok között az egyik csapatunk 5., a másik pedig 2. helyezést ért el. Nyereményünk 500 ezer forint értékű sportszercsomag volt a Csiky Gergely Főgimnázium számára!

Mindnyájan nagyon jól éreztük magunkat és reméljük, hogy jövőre is részt vehetünk majd a vetélkedőn.

[Fotó: Rogoz Marianna]

« 1 A 2 »

Az idei legügyesebb zrínyisek

zrinyi_2019_sav

„A tehetség természeti kincs. Önmagában hordozza a fejlődést, mint egy mag és természetes módon kifejlődik. Szükség van a megóvására, gondozására.” Ezt a gondolatot támasztja alá az idei Zrínyi Ilona Matematikaverseny megszervezése és díjazása is.

Március 4-én, hétfő délután a februárban megrendezett verseny eredményhirdetésére jöttek el a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termébe kicsik, nagyok, szülők, pedagógusok, hogy megismerjék a matematikaverseny díjazottjait.

A legügyesebbek évfolyamonként a következő diákok voltak (második osztálytól a nyolcadikig): Tamás Lőrinc (Csiky Gergely Főgimnázium), Tóth Áron (Pécskai 2-es számú Általános Iskola), Farkas Dominik (aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola), Bíró Botond, Nyári Tamás (Csiky Gergely Főgimnázium), Almási Kristóf (Aurel Vlaicu Általános Iskola), Straub Dorottya (kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola). A csikys középiskolás legjobbak pedig Back István Levente (IX. A), Almási Dóra (X. A), Spir Rebeka Petra (XI. A) és Farkas Zsófia (XII. A). Elismerés az ő és tanáraik munkájáért! A díjazottak pontos névsorát IDE kattintva lehet megtekinteni. Az Alma Mater Alapítvány, az Aradi Szabadság-szobor Egyesület, a Kölcsey Egyesület, Juhász Béla, Szabó Attila, valamint a Csiky Gergely Főgimnázium anyagi támogatásának köszönhetően jutalmazhattuk az évfolyamok legjobb hat diákját. Köszönet a támogatóknak!

A szombathelyi döntőn, április 12–14. között Bíró Botond ötödikes és Nyári Tamás hatodikos diákok fogják Arad megyét képviselni. Összesítve nekik sikerült a legnagyobb pontszámot elérniük, mindketten 100 pont fölött teljesítettek. A kisebbek közül Tóth Áron és Farkas Dominik kitűnő eredményeikkel vívták ki maguknak azt a lehetőséget, hogy március 29–31. között Marosvásárhelyen a Brenyó Mihály Matematikaversenyen részt vehessenek. Jó versenyzést, sok sikert kívánunk nekik!

Köszönet a támogatóknak, köszönet a szülőknek a bizalomért, a diákoknak a kitartásért, a felkészítő tanároknak pedig a befektetett munkáért. Viszlát a jövő évi Zrínyin!

[Fotó: Ilona János]

« 1 A 4 »

Sikeres Talentum-döntő, idén is!

talentum_donto_2019_sav

Immár ötödik alkalommal szervezték meg idén a Talentum természettudományok és informatika versenyt, amelynek döntőjére február 22–24. között került sor a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban. Az online fordulókon elért pontszámok alapján iskolánk részéről hét diák jutott a döntőbe: Back István Levente, Fábián Zsanett, Ménesi Vivien Kata, Sisa Csenge, Sztojka Szidónia Magdolna IX. A osztályos, valamint Mészáros Letícia és Spir Rebeka Petra XI. A osztályos tanulók.  Folytatás