Matisyahu

Matthew Paul Miller, héber nevén és egyben művésznevén Matisyahu, 1979. június 30-án született Pennsylvaniában. Hogy hogy lett ez az ember híres énekes? Hát úgy, hogy tehetséges, baromi érdekes a zenéje, ráadásul érdekes személyiség is (most komolyan, ti láttatok már zsidó embert reppelni?). Ortodox zsidó kinézettel lett híres, tudjátok, hosszú szakáll, kippa, pajesz stb., és bár a haja és a szakálla az idő folyamán fokozatosan rövidebb lett, sőt teljesen el is tűnt, de akkor is ritkán lát az ember ilyet. Ez az ember ’true’.

Reggaet, hip hoppot, rock-ot énekel, reppel és (mondjatok erre egy magyar szót) beatboxozik, ja és mindezt egy dalban ötvözi.

Az énekes színészként is bemutatkozott, a Démoni doboz-ban egy rabbi szerepét játszotta el, a Dinoszauruszok, a Föld urai című gyermekfilm végén pedig egyik személyes kedvencem, a Live like a warrior című száma hallható. A film nem különösebben izgalmas, nem történik benne túl sok minden, de a zene a végén nagyon is passzol. Most készíti új albumát, az Akedát, dolgozott a DeScribe-al, Nosson Zand-el és a Moshav-al. Hallgassatok bele, szerintem érdemes.

Itt az első szám amibe én beleszerettem. 😉

No és a legfrissebb szám, a Surrender.

(Szerk. megj.: Matisyahu héber jelentése Isten ajándéka.)