„Élményekben nem volt hiány” – vakációs interjú Sisa Rihárddal

A nyár végéhez közeledünk, néhány hét múlva becsengetnek megújult iskolánkban. Nemrég alkalmam volt feltenni néhány kérdést egy olyan csikys diáknak, akinek igazán mozgalmas és tartalmas volt a vakációja. Sisa Rihárd, aki az elmúlt tanévben a X. A-ban koptatta az iskolapadot, lelkesen számolt be nyári tevékenységeiről.

Sisa_Ricsi_interju

– Ha jól tudom, egész nyáron a néptáncnak éltél. Melyek voltak a legfontosabb fellépések és táborok, amelyekben részt vettél?
Sisa Rihárd: – A sort a Nagyszántói határ menti népzene- és néptánctáborral kezdeném, ugyanis ezt tartom a legkiemelkedőbb táboromnak az idén. Három különböző korcsoportban, három különböző tánckultúrával ismerkedtünk ott meg. A tábort gálaest zárta, ahol bemutathattuk mindazt, amit az eltelt héten elsajátítottunk. Ezt követte Zánkán a határon túliak tábora, mely hivatalosan a Mákvirág-díjasok jutalomtábora, de mivel ezt rendszerint sokan visszamondják, ezért a különböző tantárgyversenyeken jól szereplőket is ide verbuválják. Itt is találkoztam hagyományőrző foglalkozással, egy este táncház volt, ahol Borgovics Gergely profi néptáncos somogyi és magyarbődi táncokat tanított. Megismerkedtem olyan táncos mákvirágokkal is, akik Hargitáról, illetve Brassóból érkeztek. Ezután a Zabola községi néptánctáborban a sóvidéki táncrendet tanultuk. Itt is volt gálaest, illetve záró táncház.

– Milyen élményekkel gazdagodtál?
S. R.: – Sokkal több embert ismerek már, mint ismertem egy évvel ezelőtt, amikor először táboroztam táncosokkal. Élményekben nem volt hiány, rengeteg programunk volt Zabolán. Elvittek bennünket egy borvízfürdőbe, megtapasztalhattuk a lovaglást, és meglátogattuk a Mikes-kastélyt is.

– A pécskai Búzavirág Néptánccsoportban nem egyedüli csikysként táncolsz. Hogyan láttad, a többi csikys diák is jól érezte magát ezekben a táborokban?
S. R.: – Szerintem jól érezték magukat iskolánk jelenlegi diákjai, de a volt csikysek is, mivel azok, akik eddig nem voltak táborban, azoknak élmény új helyeken járni és táncolni. Ruscsánszky László, Stocker Richárd (9. C), Törő Norbert (9. D), Arros Katalin, Pap Enikő (10. C), Dancu Zsolt (11. A), Galaczi László Róbert (11. C) – ők a Búzavirág jelenlegi csikys tagjai. A volt csikysek közül pedig Bartók Enikőt, Bartók Andrást, illetve Pap Istvánt említhetjük meg.

 – Milyen terveitek vannak még ezen a nyáron a Búzavirág Néptánccsoporttal?
S. R.: – Számos kiszállás mellett, mint például Kisiratosra és Nagyzerindre, következnek a további rövid fellépések. Három egymás utáni napon fogunk fellépni, ezért nehéz dolguk lesz azoknak, akik a ruhákat előkészítik. Augusztus 15-én Pécskán lépünk fel. 16-án két részre oszlik a csoport: a nagyobbak Csanádpalotára, a kisebbek Majláthfalvára mennek. 17-én pedig Angyalkúton táncolunk. Ezeken a fellépéseken sajnos nem vehetek részt, mivel készülnöm kell a Mesztegnyői Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozóra.

– Mire jutott még idő a táncon kívül ezen a nyáron?
S. R.: – Egyik legfontosabb hobbim az olvasás lett. Rengeteget könyvet olvastam, és további információkat kerestem azokról a helyekről, ahol táborozni voltunk, és táncrendet sajátítottunk el.

Kedves diákok! Nem maradt sok hátra a nyárból, használjátok még ki ezt a kis időt, menjetek el kirándulni, szórakozni, amíg lehet, mert szeptemberben megnyitja kapuit az iskola, és a következő nyárig még sok van hátra!…

[Fotó: Engi Márta Ildikó, Bacsilla Sándor]