Entrópia, Kolozsvár, tábornapló

Entropia_2014_savIdén hatodik alkalommal rendezték meg Kolozsváron az Entrópia nevű nyári tábort kémikusoknak. A táborban huszonnégy X–XII. osztályos tanuló vett részt Erdélyből és a szórványvidék különböző középiskoláiból. Aradról, a Csiky Gergely Főgimnázium X. A osztályából hárman (Csiki Gergely, Drăgan Patrik és Zaharie-Gulyás Ábel) tölthettünk egy felejthetetlen, élményekkel teli hetet a kémiát kedvelő társainkkal, valamint a nagyon belevaló szervezőkkel, egyetemi hallgatókkal.

Hétfő, 2014 július 14.
Hétfőn reggel a korai vonattal érkeztünk meg Kolozsvárra, ahol a kémia egyetem előtt Saszet Kata szervező, a Kolozsvári Magyar Ifjú Kémikusok Szervezetének elnöke várt bennünket. Lepakoltuk a csomagokat, majd rögtön a megnyitóra siettünk, amit Dr. Majdik Kornélia dékánhelyettes tartott. A megnyitót követően kis szünet következett, majd Dr. Kékedy-Nagy László előadását hallgattuk meg a verespataki projekt kapcsán az aranyról, annak kibányászásáról, valamint felhasználásáról. Ezután csoportokra osztottak bennünket, tudatva velünk, hogy ki melyik laborban fog dolgozni a hét folyamán. Utána elfoglaltuk szobáinkat a 16-os bentlakásban, majd szabadprogram következett. Estefelé az egyetemistákkal és a tábor résztvevőivel közösen szórakoztunk és ismerkedtünk.

Kedd, 2014. júl. 15.
Kedd reggel az egyetemen reggeliztünk. Ezután csoportokba verődtünk és megismertük vezetőinket, majd a labormunkák vették kezdetüket. Mindhárman a fizikai kémia és anyagtudományi csoportba kerültünk, ennek vezetői Kovács Gábor és Székely István voltak. Először is bevezettek minket a témakör rejtelmeibe, hogy mit is takar a kémiának ez az ágazata. Miután megismerkedtünk a „fizkém” alapjaival, kísérletezgettünk, többek között volfrámsavval és jóddal. Munka után jöhetett az ebéd, melyet az Agapé nevű étteremben fogyasztottunk el. A délután folyamán meglátogattuk a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Intézetét, ahol többek között nagyfelbontású elektronmikroszkópokat láthattunk. Ezután ismét szabad program következett, majd este közös szórakozás.

Szerda, 2014. júl. 16.
„Csak a gyengék alszanak!” szólt a tábor egyik jelszava, úgyhogy reggel nehezen ébredtünk, de sikerült!!! Reggelit ismét az egyetemen kaptunk, majd következhettek a labormunkálatok. Spektrofotométerrel mértük a különböző anyagok fényelnyelését és fényvisszaverési szintjét, majd más érdekes kísérleteket mutattak be nekünk az egyetemisták. Többek között elefántfogkrémet és vulkánt állítottak elő, de a titán-dioxid alapú aerogél készítése sem maradhatott ki a munkálatok közül. A négyórás labor után ebédeltünk, majd ellátogattunk az Állattani Múzeumba, ahol élvezettel figyeltük a kígyók, pókok, halak, papagájok, békák, gyíkok délutáni rutinját. A délutáni pihenés után ismét következett az esti szórakozás a Junkyard-ban, majd a Bucihonban.

Csütörtök, 2014. júl. 17.
Reggeli után meglátogattuk az Analitikai Műszerek Kutatóintézetét, ahol a laborokban leggyakrabban használt műszereket és gépeket láthattuk. Ebéd után visszatértünk az egyetemre, ahol a laborban ismerkedtünk a hélium és a folyékony nitrogén felhasználásával. Este egy közös buli keretén belül Kata születésnapját is megünnepelte a csapat.

Péntek, 2014. júl. 18.
A reggeli után „forgólabor” következett, ahol megtekinthettük a többi laborban (bio-, szerves-, technológiai- és fémorganikus kémia) zajló munkálatokat is. Itt az előadásokat tartó tanárok nekünk is hasonló kísérleteket mutattak be, mint azoknak, akik az előző napok során hosszabb ideig náluk voltak. A „végtelen kísérletsorozat” után ebédeltünk. Ezután egy hosszú séta után meglátogattuk a Botanikus Kertet, ahol végigcsodáltuk az érdekesebbnél érdekesebb növényeket. Ezt követően ismét szabad program és pihenés következett. Naplementekor ellátogattunk a Fellegvárba, ahol élveztük a friss levegőt és csodáltuk az egyedi kilátást.

Szombat, 2014. júl. 19.
Szombat reggel üres pocakkal indultunk a Bükkbe, a tervezett bográcsozás helyszínére. A nap nagy részét ott töltöttük, először fát gyűjtöttünk igazi férfiként, míg a lányok zöldségeket hámoztak szorgalmasan. Később az egyetemisták hozták a bográcsot és a többi létfontosságú kelléket, „vegyületet”. 1 óra körül megkezdődött a bogrács készítése, közben focival, métával s a meleg időre való tekintettel egymás locsolásával ütöttük el az időt. A bográcsos 6 óra fele főtt meg, fél óra alatt elpusztította csapatunk. Utána újabb játék következett, melyet az eső félbeszakított. Ezután ki kocsival, ki gyalog visszament a városba. Egy rövid pihenő után este a Bucihonban mélyítettük tovább kapcsolatainkat, majd szomorúan búcsúzkodtunk.

Köszönjük a szervezőknek – Saszet Katának, Hampel Boglárkának, Székely Istvánnak, Székely Raymondnak, Mihálydeákpál Zsoltnak, Kedves Zsoltnak, Kovács Gábornak –, valamint a többieknek is, akik emlékezetessé tették nekünk a Kolozsváron eltöltött hetet! 

Egy hozzászólás a(z) “Entrópia, Kolozsvár, tábornapló” bejegyzéshez

  1. Nyugati jelen:

    “Hozzászólt: Weiszer Pál / Szombat, 2013. október 19., 10.06 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

    .
    Tisztelt Nyugati Jelen !

    A Tudományok Fesztiválja rendezvényhez szeretnék kérdést intézni.

    Mi is az a gőzforgó ?

    Talán hasonlít a Hőmotolla kísérleti szerszámra ?

    Az van bemutatva-leírva, hogy:

    \”A fantáziát és kézügyességet fejlesztő Leonardo-hídja, a gőzforgó vagy a pillepalackból készült rakétakilövő állomás bizony sok kíváncsi szemet odavonzott standjukhoz.\”

    Milyen fizikai magyarázat van ?

    Várom a becses válaszukat, maradok tisztelettel

    Weiszer Pál , Csécs , Kassa megye , telefon : 00421-55-4649678 , 2013.10.19.”

    Résztvevők, többek között:
    Csiky Gergely Főgimnázium
    Fontos Sándor Általános iskola Üllés

    Válasz nincs. Talán csak kóklerség az egész akciósorozat?

    Szeretnék személyesen találkozni illetékesekkel.

    Maradok tisztelettel

    Weiszer Pál , Vsécs , 2014.08.25 .
    .

Hozzászólások lezárva.