Nézzünk szét a Földön!

A minap egy érdekes cikkbe futottam bele az interneten. Egy olyan cikkbe, ami természeti jelenségeket boncolgat, többek között a villámokat, a tűzörvényeket és a tengerbeli mozgó jégcsapokat. Vegyük sorra őket:

A tengeri jégcsap akkor jön létre, amikor a vízben egy bizonyos helyen magasabb a sótartalom, a hőmérséklet pedig alacsonyabb, mint a környezete. A kialakult jégcsap gyors növekedésnek indul és mindent megfagyaszt maga körül, még az apró élőlényeket is.

A fehér szivárvány gyakorlatilag ugyanúgy képződik, mint a szokványos szivárvány, csak a kialakulásához kevesebb víz szükséges és a színe fehér.

A Catatumbo-villámlással kizárólag Venezuelában találkozhatunk a Catatumbo-folyó torkolatánál. Mivel villámláskor ózon termelődik, az ottaniakat tartják a világ legnagyobb „ózon-generátorának”. A villámlás az év 160 napján, akár 10 órán keresztül is látható.

A Hold-szivárvány akkor keletkezik, amikor a Viktória vízesésnél a Nap lenyugszik és felkel a Hold. Ez a szivárvány halványabb, mint a Nap által létrehozott szivárvány, ezért különlegességnek számít.

Piszkos vihar az, amikor egy vulkáni kráterben vihar keletkezik és villámlani kezd.

Lefolyócső a tengeren az, amikor az esőfelhőt és a vízfelszínt egy intenzív örvény köti össze. Hasonlít a tornádóra, de korántsem olyan veszélyes.

A tűzörvény, más néven ördögörvény vagy tűztornádó akkor keletkezik, amikor intenzív hő- és szélviszonyok találkoznak, többnyire erdőtüzekkor. Nagyon veszélyesek… ne menjetek közel hozzá.

Mindezekről ITT képeket és videókat is találtok. ITT pedig csak képeket találtok ezekről a jelenségekről (le fog esni az állatok 😀 ).

Bónuszként még egy jelenség: a szuperhold. Ez nem is olyan ritka, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkenti. Ha a Hold a látóhatár közelében jár, az épületekhez, fákhoz viszonyítva jóval nagyobb méretűnek tűnik, mint magasan az égen. Augusztus 10-én és szeptember 9-én lesz megfigyelhető a szuperhold, és hogy egy kis kedvet kapjatok, itt a július 12-i szuperholdról pár kép. http://planeta.blog.hu/2014/07/15/a_hetvegi_szuperhold_kepekben#