Mindeközben az érettségizők…

Angol_erettsegi_elott_2014_sav

…Érettségiznek. Bizony, számukra is még odébb a vakáció. Sőt, még odébb, hiszen a vizsgák után jöhet az egyetemi felvételi, avagy a munkahely. Netán a töprengés, hogy hogyan tovább. No, de egyelőre még az érettségi. Lássuk, hol is tartunk vele.

A számok: összesen 84 diák végzett idén a Csikyben. Közülük 72-en iratkoztak be az érettségire, ám 7-en az augusztus eleji pótvizsgára maradtak, így végül 65 csikys végzős vesz részt a nyári vizsgasorozaton.

Amely pünkösdhétfő miatt kedden, június 10-én startolt. Június 10–11-én (kedden és szerdán) román nyelv és irodalomból (A próba), június 12–13-én (csütörtökön és pénteken) pedig anyanyelvből, azaz magyar nyelv és irodalomból (B próba) szóbelizett a 65 végzős. Pontosabban csak 63, mivel 2 diák mindkét vizsgáról hiányzott. A román szóbelin 4-en alsó-középfokú (Nivel mediu), 31-en felső-középfokú (Avansat), 28-an pedig haladó (Experimentat) minősítést értek el. A magyar szóbelin ehhez képest 17-en értek el felső-középfokú (Avansat), 46-an pedig haladó (Experimentat) minősítést. (Alsó-középfokú minősítés senkinek sem „jutott”, s ez nem is nagy baj.)

A vizsgasorozat második hetében, azaz a múlt héten zajlott le a számítástechnikai készségek (competenţe digitale) felmérése (D próba). Hétfőn, június 16-án egy csoport vizsgázott, kedden kettő, szerdán pedig még egy csoport, összesen 58 idei végzős (ugyanaz a 2 diák ezúttal is hiányzott a megmérettetésről). Minősítés nélkül senki sem maradt, ez azt jelenti, hogy senki nem teljesített 10 pont alatt. 5-en alapfokú (Începător), 19-en alsó-középfokú (Nivel mediu), 13-an felső-középfokú (Avansat), 21-en pedig haladó (Experimentat) minősítést értek el. 5 diákunk – Gulyás Beatrix, Kirch Roland Norbert, Sarusi Bernadett Boglárka (XII. A), Simon Tímea Ilona (XII. C), Pelle Nóra Noémi (XII. D) – már előzőleg megszerezte az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL-vizsga), így mentesült a számítástechnika próbán való részvétel alól. (Pontosabban haladó/experimentat minősítéssel elismerték számára a vizsgát.)

Ma, június 23-án már az idegen nyelvi készségek felmérésénél (C próba) tartunk, amely a Csikyben az angol nyelvet jelenti, s amelyen a 65 idein kívül 1 korábban végzett diákunk is vesz részt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is három „felvonásban” zajlik a nyelvvizsga:
1. a hallott szöveg értelmezése (20 percet tart) – hétfő délben, 12 órától
2. írásbeli vizsga (2 órát tart) – szintén hétfőn, 13 órától
3. szóbeli vizsga – kedden és szerdán, a földszinti hirdetőtáblán (a bejárat mellett balra) kifüggesztett listák alapján.

A szóbeli vizsga mindkét nap reggel 9 órakor kezdődik a könyvtárteremben, erre a diákok a földszinti hirdetőtáblán kifüggesztett beosztás szerint jelennek meg, legkésőbb egy órával a feltüntetett időpont előtt. Mindhárom idegen nyelvi próbára szükséges elhozni a személyi igazolványt, vagy, annak hiányában, az útlevelet.

Az angol nyelvvizsga eredményeivel, illetve a jövő hétre vonatkozó információkkal (írásbelik!!!) június 26-án, csütörtökön jelentkezünk. Addig is: kitartás, elvtá…, érettségizők! 

(Az alábbi képek közvetlenül a hétfő déli angol érettségi megkezdése előtt készültek.)