Kisfilmfesztivál, igen, újra!

Csiky_disk2Igen, már a második bánsági kisfilmfesztivál! Igen, újra itt, a Csikyben! Csütörtökön, délelőtt 10 órakor, a Tóth Árpád-teremben. Nem lehet majd ott mindenki, de aki ott lesz, nem bánja meg. Aki meg nem lehet ott, később a weblapon is megnézheti a pályamunkákat. Igen, ezen a weblapon.

Merthogy a tavalyi sikeren felbuzdulva, a temesvári Szórvány Alapítvány idén is meghirdette a Bánsági diákok kisfilmfesztiválját. Tíz diák az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumból és tíz diák a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumból fél éven keresztül tanulta, gyakorolta a filmezés, vágás, szerkesztés alapműveleteit, műhelytrükkjeit. Munkájukat a helyi programkoordinátorokon kívül televíziós operatőr, szerkesztő, illetve helytörténész segítette. Utóbbi közreműködésére a kisfilmfesztivál témája – Városom emlékhelyei – miatt volt szükség. A program fő célja a térség diákságának a helyi és a magyar emlékhelyekhez, értékekhez való kötődésének erősítése, továbbá a kisebbségi identitásépítés elősegítése volt.

Végső eredményként a résztvevők egy-egy saját készítésű, legfeljebb 5 perces, mobiltelefonnal, fényképezőgéppel vagy videokamerával készült kisfilmmel nevezhettek be. Június 5-én, csütörtökön, délelőtt 10 órakor a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád-termében kerül sor magára a filmfesztiválra, amelyen a szélesebb nyilvánosság előtt vetítjük le az elkészült filmeket, a zsűri pedig értékeli azokat és végül kihirdeti a díjazottakat.

Szeretettel várjuk a már kiválasztott (önként jelenkező) diákokat és az érdeklődő aradiakat is a rendezvényre, amelyen, többek között, a II. világháború aradi vonatkozásairól, a Nepomuki Szent János-szoborról, a pécskai ’56-os emlékműről, az aradi neológ zsinagógáról, a Csiky Gergely Főgimnáziumban található emlékhelyekről, a Fehér Kereszt szállóról, illetve a Felsőtemető magyar vonatkozású síremlékeiről láthatnak rövidfilmet.

Akárcsak tavaly, a jelenlévők is szavazhatnak az általuk legjobbnak tartott három rövidfilmre. E közönségszavazás eredményét és a hivatalos eredményeket is közölni fogjuk.