Eközben az infolaborban

Info_Mathe_KarollyalZajlanak az Iskola másként hét eseményei, de a sok kirándulás, fitnesszezés, laza kémiakísérletek közben mások (mármint az infósok) komoly dolgokkal is foglalkoznak. Bizony.

Kedden, április 8-án a 9., a 10. és (részben) a 11. A osztályosok több szakirányú tevékenységen is részt vettek. Előbb a legifjabb matek-infós generációval képszerkesztést tanultunk ingyenes online program (a pixlr) segítségével.

Ezután Máthé Károly, az aradi Systronics cég informatikusa tartott biztonságtechnikai fejtágítót előbb a 9. A-sok, majd pedig a 10. A–11. A vegyes csapat számára. Vendégünktől megtudhattuk, többek között, hogy a vírusfertőzések tekintetében nincs abszolút biztos operációs rendszer, sem abszolút biztos antivírus program. Legjobb védekezés a réteges védekezés, azaz: naprakészen (vagy, akár órára készen) frissített antivírus + megfelelően beállított (ja, és bekapcsolt…) tűzfal + helyes felhasználói szokások (azaz biztonságos weblapok látogatása, letöltés utáni ellenőrzés, jól beállított felhasználói jogok és hálózati komponensek stb.). Ha mindez együtt adott, akkor a szerencsétlen vírusoknak felkopik majd az álluk, és nagy valószínűséggel munkanélküli segélyért állnak majd sorba. (Jó, ez nem hangzott el így, de lényegében igaz.)

11 órától pedig, levezetésként, a vegyes 10. A–11. A csoporttal hangvágást tanultunk az ingyenesen letölthető Gwave program segítségével.

Remélem, nem is, biztos vagyok benne, hogy hasznos időtöltést jelentettek ezek az órák a kockafe… bocsánat, a reálosok számára. Ugye?