Bánsági diákok II. kisfilmfesztiválja

short-filmEmlékeztek még a tavalyi kisfilmfesztiválra? Mármint a Bánsági diákok kisfilmfesztiváljára? A sok aradi díjazottra, akik közül többen a nemrég lezárult Az én Aradom című fotó-videópályázaton is résztvettek? Nos, akkor jó hírünk van: a temesvári Szórvány Alapítvány idén is meghirdeti a kisfilmfesztivált, amelynek témája ezúttal a Városom emlékhelyei.

A programra, akárcsak tavaly, temesvári és aradi IX–XII. osztályos tanulók jelentkezhetnek. Konkrétan, 10 diák a Bartók Béla Elméleti Líceumból, valamint 10 diák az Aradi Csiky Gergely Főgimnáziumból fog résztvenni a szakkörökön. Mindkét csoportnak egy-egy vezetője lesz, akiknek a munkáját egy programkoordinátor segíti.

Amint az a Szórvány Alapítvány honlapjáról is letölthető tájékoztatóban olvasható, a program fő célja a térség diákságának a helyi és a magyar emlékhelyekhez, értékekhez való kötődésének erősítése, továbbá a kisebbségi identitásépítés elősegítése.

A szakkörök tevékenységei változatosak lesznek, elméleti, helytörténeti előadások, illetve gyakorlatiasabb, technikai foglalkozások váltják egymást. A szakkörökön a diákok megismerhetik a helyi jellegzetességeket, a térség történelmét, kulturális és kisebbségi szempontból jelentős történéseit, intézményeit, épületeit. Ezeket művészeti és technikai foglalkozások követik: fényképezés technikája, filmkészítés, vágás, hangaláfestések stb.

A helyi emlékhelyek látogatása mellett, a kisfilmesek egy-egy olyan helyszínre is ellátogatnak, amely a magyarság számára kiemelkedő fontossággal bír, például a világosi vár.

Végső eredményként, a résztvevők egy-egy saját készítésű, legfeljebb 5 perces, mobiltelefonnal, fényképezőgéppel vagy videokamerával készült kisfilmmel neveznek be a Fesztiválra. Júniusban az Aradon szervezendő Filmfesztiválon széles közönség előtt levetítjük az elkészült filmeket, értékeljük, illetve kihirdetjük a zsűrizés eredményeit.

Nos, tehát lássuk, kik lesznek az új Spielberg-, Tarantino-, avagy Scorsese-növendékek, vagyis az idei csikys kisfilmesek! Érdeklődni, jelentkezni a csiky.posta@yahoo.ro email-címen, illetve e sorok írójánál személyesen lehet. De minél hamarabb!!!