Stresszkezelés és táblajátékok Temesváron

stresszesek

Az elmúlt hétvégén, néhány csikys kollégámmal együtt két, nagyon gyakorlatias, jó hangulatú képzésen vehettünk részt Temesváron, a Bartók Béla Elméleti Líceum szervezésében.

A Kincskereső óvoda három pedagógusa, valamint iskolánk két tanítója megismerkedhetett a logikai és táblajátékok sokszínűségével, valamint ezek alkalmazásának lehetőségeivel az értelmi képességek fejlesztésében. Ők a Gondolkodásfejlesztés táblajátékokkal című képzésen vettek részt, melyet Kovácsné dr. Nagy Emese, a Hejőkeresztúri IV. Béla Körzeti Általános Iskola igazgatója, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége tehetséggondozó továbbképzéseinek szerzője és oktatója vezetett.

Jómagam, valamint Hadnagy Éva igazgató és három tanár kollégám A stressz és a stresszhelyzetek hatékony kezelése című műhelymunkán vettünk részt. Abban biztosak lehetünk, hogy nem vagyunk mentesek a stressztől, mindenki életében jelen van, és mindenkiben más és más helyzetek válthatnak ki stresszt. Mi, pedagógusok, a külső, ránk ható tényezők hatására próbálunk megfelelni a sok elvárásnak, de a jó hír az, hogy a stresszkezelés megtanulható.

Dr. Habil. Dávid Imre pszichológus, tanszékvezető egyetemi adjunktus (Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet) segítségével a páros és kiscsoportos szituációs játékok, gyakorlatok során azonosítottuk, megfogalmaztuk a stresszhelyzetek hatékony kezeléséhez szükséges technikákat, módszereket, valamint próbáltuk tudatosítani saját konfliktusmegoldó stratégiáinkat.

A továbbképzés mintegy záró, összegző gondolataként hangzott el, hogy a sűrű és stresszes élet ellenére ne engedjük, hogy a mindenféle probléma felnőjjön hozzánk, hanem keressük a mindennapokban az igazi örömöket, a pozitív élményeket.

Mindkét képzés az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttműködésével, a Nemzeti Tehetség program keretében valósult meg.

Temesvári kollégáink a szabadidő tartalmas eltöltéséről is gondoskodtak: Erdei Ildikó igazgató és Kiss Ferenc földrajztanár vezetésével szombat este emlékezetes és tartalmas városnéző sétára kalauzolták az érdeklődőket. Köszönjük a szíves vendéglátást! [Fotó: Ilona János] 

Egy hozzászólás a(z) “Stresszkezelés és táblajátékok Temesváron” bejegyzéshez

  1. Dr. Kelly McGonigal pszichológus 2013. júniusában publikált tanulmánya szerint az, hogy a stressz pozitív, vagy negatív hatással lesz rád, nagyban függ a hozzáállásodtól is.

    A boldog dolgozók szerinte inkább arra koncentrálnak, hogy a nyomás segít kihozni belőlük a legjobbat, kreatívabbá és hatékonyabbá teszi őket, míg ha folyton a stressz ártalmas következményeire gondolsz, azok valóban sokkal rosszabb hatással lesznek rád.

Hozzászólások lezárva.