Dolgozat előtti „kikapcsolódás”

klepp_ferenc-1 Június 4-én érdekes napja volt a 9. A osztálynak, ugyanis túl azon, hogy dolgozatot írt földrajzból, egy meglepetésben is része volt.

A nap békésen, szinte unalmasan indult, pont mint az összes eddigi és ez így is maradt egészen a kémia óráig. Arra készültünk, hogy az egész órát feladatok megoldásával fogjuk tölteni, a közelgő félévi miatt, ehelyett már a szünet elején bejött Hadnagy Éva aligazgató, kémiatanárnő, és jelezte, hogy ezúttal elmarad a kémiaóra, mivel egy egyetemi tanár fog nekünk előadást tartani. (Ezen igen meglepődtünk és kétségbe is estünk, hiszen így nem tudunk gyakorolni a félévi dolgozatra. A tanárnő viszont ezt is megoldotta, és később pótolta a kimaradó órát.) Így tehát nagy szervezések közepette kerülhetett sor az előadásra, melynek hallgatóságában a 11. A osztály is részt vett.

Az előadó, Prof. Dr. Klepp Ferenc, 30 évig tanított matematikát a Temesvári Műszaki Egyetemen. 1993-ban kivándorolt Németországba, ahol további 19 évig tanított a Lörrachi Technikai Akadémián, és ezzel párhuzamosan végzős osztályoknak a Schopfheimi Theodor Heuss Gymnasiumban. Az évtizedek során számos tudománynépszerűsítő előadást tartott Temesváron, Aradon, Nagyváradon, Resicabányán, Déván, később pedig Bazelben, Zürichben és Freiburgban. Klepp Ferenc a Budapesti Bolyai János Társulat, a Gesellschaft für Angewandte Mathematik und Mechanik, az American Mathematical Society és a Japán Tensor Society tagja. 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjává választotta. A csikyseknek tartott órán a professzor úr, érthető módon, a saját szakmájának rejtelmeibe vezetett be minket. A figyelmet a vetített és az írott anyag is biztosította, így az előadás igen nagy sikerű volt. A logaritmálás rejtelmeire is fény derült, bár kilencedikes aggyal a többség számára ez még nem nagyon volt átlátható. Az egyetlen zavaró tényező az idő volt: mivel a földrajz dolgozat vészesen közeledett, az előadó rövidre fogta mondanivalóját. Az előadás viszont így is érdekes volt, ahogy azt már említettem. Reméljük, még sok ilyen érdekes meglepetésben részesülünk majd. 

/A sorozat utolsó képének forrása: hetiujszo.hhrf.org. /