Kisfilmfesztivál – megvannak a győztesek!

kisfilmesek_fesztival-1 Ilyen még nem volt! Mármint kisfilmfesztivál a Csikyben! Sőt, diákok kisfilmfesztiválja! Sőt, a saját diákjaink és a szomszédvár, Temesvár magyar diákjainak kisfilmfesztiválja! Fél éven át tartott a munka, ma, szerdán pedig megérett a gyümölcs is. Be is mutattuk őket. Mármint a kisfilm-gyümölcsöket.

Délelőtt 11-kor gyülekeztek az aradi és a temesvári kisfilmes csoport tagjai a Tóth Árpád-teremben. Közönségként három „érintett” osztály (ahová az aradi csoport néhány tagja jár), illetve tanárok, sajtósok vettek részt a rendezvényen. A pályázatot meghirdető és lebonyolító temesvári Szórvány Alapítvány részéről Kovács Katalin projektmenedzser, Păștean Nathalia programkoordinátor, illetve Kása Zsolt pénzügyi menedzser volt jelen. Hadnagy Éva aligazgató üdvözölte meleg szavakkal a jelenlévőket, majd Kovács Katalin beszélt az alapítvány munkájáról, illetve a Bánsági diákok kisfilmfesztiválja című pályázat indításáról.

Ezután a két csoportvezető, Ilona János az aradiak, illetve Balla Tamás a temesváriak részéről idézte fel az előkészítő munkálatokat. Az aradi csoport munkájáról (helytörténeti, ipartörténeti előadások, fényképezési, filmkészítési, szerkesztési és vágási alapfogalmak elsajátítása, próbafilmezés, látogatás a Temesvári Rádióstúdióban, illetve az újszentesi Behela Televízió stúdiójában) képeket is láthatott a közönség. Elhangzott: „Amit biztosan megtanultunk: filmet készíteni nem egyenlő azzal, hogy megnyomjuk a Record gombot, oszt annyi… S aztán átmásoljuk a gépre, lejátsszuk és hű, hasra esünk tőle, mert milyen szuper… Ennél jóval többről van szó. Senki ne várjon szerkesztési, vagy technikai szempontból tökéletes filmeket! Nem is ez volt a cél! Sem elegendő idő, sem a megfelelő előképzettség, sem a technikai feltételek nem álltak a rendelkezésünkre, hogy Cannes-i nagydíjas filmeket készítsünk. Nem vagyunk profik! (Majd csak leszünk!…) A cél az volt, hogy kipróbáljunk valamit, kedvet kapjunk valamihez, amivel eddig egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben találkoztunk. Ezt a célt teljes mértékben el is értük.” Ahhoz, hogy ezt a célt elérjék, az aradiak a felkészülés során nagy segítséget kaptak Ujj János helytörténésztől, Puskel Péter újságírótól, helytörténésztől, Siska-Szabó Zoltán fotográfustól, László Ferenc operatőrtől, illetve Pálfi Kinga szerkesztő-riportertől, akiknek köszönettel tartoznak.

A hangulatfokozó beszédek után következtek (végre) a kisfilmek. Előbb az egyéni kategóriában indított 8 pályamunkát (mind a 8 aradi diák alkotása), majd a csoport kategóriában indított 3 pályamunkát (1 temesvári, illetve 2 aradi csoport alkotásai) vetítettük le. Mivel a saját maguk által választott témát egymástól függetlenül dolgozták ki, a kisfilmes csoportok tagjai is ekkor látták először egymás munkáit. Valamennyi jelenlévő a szétosztott kis szavazócédulán szavazhatott az általa legjobbnak ítélt 3 kisfilmre, majd következett a várva várt díjazás. A Bodó Barna (a Szórvány Alapítvány elnöke), Farkas-Ráduly Melánia (rádióműsor-szerkesztő) és Kovács Katalin összetételű zsűri döntését Kovács Katalin ismertette. A meghirdetett témához való kapcsolódás, az egyéni látásmód megléte, a technikai kivitelezés sikeressége és más szempontok alapján az egyéni kategória (téma: Városom szépségei – miért vagyok büszke rá) győztese Bortoș Júlia (IX. C) lett az Arad látványosságai című kisfilmmel. Különdíjat kapott Bognár Tünde (X. C) a Textilgyári emlékek című munkájáért. Csoport kategóriában (téma: Kisebbségi vagyok – büszke vagyok rá) Bella-Pscherhoffer Réka, Szilágyi Dóra (XI. D) és Pálffy Norbert Szabadság, egyenlőség, testvériség… című kisfilmje végzett az első helyen, a „legfilmszerűbb filmért” járó különdíjban pedig a Nagy Attila (XI. C), Németh Regina (IX. B), Păcurar Ariana, Papp Anabella, Tarkó Tina (IX. A) összetételű csapat részesült. Gratulálunk nekik!!! 🙂 A díjazottak szép oklevelet, a Szórvány Alapítvány által készíttetett feliratos pólót, naptárat, irattartót kaptak, az egyéni kategória győztese ezen felül egy Nikon márkájú digitális fényképezőgépnek is örvendhetett. A nem díjazottak részvételi oklevelet kaptak.

Taps, elköszönő szavak („Ilyen még nem volt, de lennie kell, hisz érdemes folytatni!”) és közös fotózás után a közönség elment, a kisfilmesek viszont maradtak, falatoztak, beszélgettek, és, remélhetőleg, örültek a jól sikerült fesztiválnak.

Apropó, közönségszavazatok! 15 felnőtt és 78 diák adta le szavazatát. A felnőttek esetén Bognár Tünde (9), illetve a Bella-Szilágyi-Pálffy trió (11) kisfilmje került az első három közé, ez tehát teljesen megegyezett a zsűri döntésével. A diákok esetén a Bella-Szilágyi-Pálffy trió összesen 56, a Nagy-Németh-Păcurar-Papp-Tarkó összetételű csapat 45, Weisz Tibor 37, Bortoș Júlia 27, Tóthpál Béla 26, Bognár Tünde 14, Havrán Krisztián pedig szintén 14 szavazatot gyűjtött össze, de a többi kisfilmes is kapott több-kevesebb szavazatot.

A „gyümölcsök”, azaz a pályázatra benevezett kisfilmek néhány napon belül itt, a Csiky weblapján is láthatóak lesznek.

És ne felejtsük el: a Bánsági diákok kisfilmfesztiválja véget ért, Az én Aradom című fotó- és videópályázat viszont még javában tart! Figyeljük az iskolai plakátokat, fotózzuk, videózzuk Aradot és küldjük is be az elkészített munkákat ide: csiky.fotovideo@yahoo.com!

Sajtóvisszhang:
Nyugati Jelen
Aradi Hírek