„Néktek ragyog ma, tiétek az ünnep”

nyolcadikosok_ballagasa-0 Két héttel a végzős diákok után, június 15-én a csikys nyolcadikosok is elballagtak. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Faragó Péter parlamenti képviselő, Kiss Anna, a RMPSZ Arad megyei titkára, Baracsi Levente, az Arad Belvárosi Református Egyházkerület lelkésze, Bege Magdolna, a Nyugati Jelen főszerkesztője, illetve Lipták Julianna, iskolánk szülői bizottságának elnöke.

A földszinti osztályteremből indult, majd az iskolaépületet megkerülve jutott a hátsó udvarra a nyolcadikosok huszonhat fős csoportja, élén Siska-Szabó Hajnalka osztályfőnökkel. A Gaudeamus igitur eléneklése után Pálfi Kinga IX. A osztályos tanuló műsorvezetőként üdvözölte a szép számban megjelent szülőket, hozzátartozókat, diáktársakat és tanárokat. Juhász Béla igazgató megnyitó beszédében utalt rá, hogy csak jelképes ez a ballagás, hiszen a nyolcadikosok jövőre is ugyanebbe az iskolába, egy vagy két emelettel feljebb járnak majd, de nemcsak őket, hanem a megye más magyar nyelvű iskoláiban végzett diákokat is örömmel várja a Csiky. Faragó Péter szólt ezután az ünnepeltekhez, jelezve nekik, hogy az iskolai élet legszebb négy éve, a középiskolai szakasz vár rájuk.

Ilona Judit a hetedikesek nevében búcsúztatta egy évvel idősebb társait, Birta Andrea VII. B osztályos tanuló Kiss Kálmán Szonett Szonett ballagóknak című versével, Csiszár Balázs hatodikos diák pedig énekkel köszöntötte a ballagókat. Kruzslitz Asztrid a nyolcadikosok nevében búcsúzott diáktársaitól, Tóthpál Béla pedig Reményik Sándor Mi mindig búcsúzunk című költeményét tolmácsolta a jelenlévőknek. Szabó Csilla zenetanárnő irányításával a végzősök a Legyetek jók, ha tudtok című dallal köszöntek el, majd a kulcsátadási ünnepség következett. A nyolcadikosok képviseletében Boda Krisztina, Cara Alessio és Ilona Eszter adta át az iskola jelképes kulcsát Adjudeanu Patrik, Sipos Walter és Siska-Szabó Lehel hetedikes tanulóknak.

Siska-Szabó Hajnalka osztályfőnök lépett a mikrofonhoz, hogy az osztály legjobb tanulóinak járó okleveleket átadja. (Ez nem is volt egyszerű, hiszen az osztály tanulóinak a fele kilences átlagon felül teljesített! Így az első három helyezettnek járól oklevél mellett összesen hét dicséret és nyolc különdíj talált gazdára.) Cara Alessio, illetve Ilona Eszter is tízes átlaggal végzett, így az Alma Mater Alapítvány részéről az évfolyamelsőknek járó emléklapot és különdíjat is nekik adta át Hadnagy Éva aligazgató, az alapítvány ügyvezető elnöke. Ugyancsak a két évfolyamelső részesült az RMPSZ különdíjában, Arany János Toldijának díszkiadásában is (ezt Kiss Anna adta át). A legeredményesebb nyolcadikos irodalmárnak járó Böszörményi-díjat Ilona Eszter vette át Bege Magdolnától, a legeredményesebb matematikusnak járó Bolyai János-díjat pedig Cara Alessio Spier Tünde matematikatanártól. A Kulin György országos csillagászati vetélkedő erdélyi első helyezettjeiként Tothpál Bélát és Cara Alessiót, a kémia tantárgyversenyeken való sikeres szerepléséért Cara Alessiót, a sportversenyeken való részvételéért pedig Tóthpál Bélát és Fejer Gábort jutalmazták.

Baracsi Levente református lelkipásztor egy Máté evangéliumából származó bibliai idézettel köszöntötte a diákokat, majd az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult. Jövőre, veletek, ugyanitt! – hogyan másként búcsúzhatnánk a ballagó nyolcadikosoktól?…