ENABLE foglalkozások az iskolában

Az ENABLE (European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments) egy iskolákban alkalmazható program, amelynek célja az online és offline jelentkező bántalmazás és agresszív megnyilvánulások csökkentése a 12–17 éves fiatalok körében. A programot és annak eszközeit a European Schoolnet nevű nemzetközi iskolahálózat által koordinált projekt során dolgozták ki 2015–2016-ban.

2019 novemberében zajlott le Szegeden egy felkészítő képzés az ENABLE programhoz csatlakozó iskolapszichológusok és pedagógusok számára, ahol Tóthpál Renáta igazgatóhelyettessel közösen vettünk részt. A három napos intenzív képzésen a program magyarorszagi adaptációs szakértőjétől, dr. Jármi Évától tanulhattuk meg az alapfogásokat, amelyek segítenek a foglalkozások lebonyolításában.

Az ENABLE foglalkozások tíz tanórát ölelnek fel, amelyeket az osztályfőnöki órák keretében tartunk meg. Iskolánkban a program bevezetését fokozatosan tervezzük, az első foglalkozássorozatot ez év februárjában kezdjük és azt szeretnénk, hogy a későbbiek során akár minden osztályba eljuthasson a program.

A megvalósítás során az iskolák két programcsomag közül választhatnak: az egyik az ún. SEL (Social Emotional Learning, szociális és érzelmi tanulás) modul, a másik pedig az Anti-bullying modul. Az előbbinél a foglalkozások a saját és mások érzelmeinek felismerésére és megértésére helyezik a hangsúlyt, míg az utóbbinál kifejezetten a bántalmazás jelenségére fókuszál az osztálytermi foglalkozás

A képzést követően iskolánk csatlakozott egy mentor programhoz, mely során segítséget kapunk a nekünk megfelelő foglalkozássorozat kiválasztásában, illetve az alkalmazás során felmerülő kérdések tisztázásában.

További információt az ENABLE programról, illetve arról, hogy szülőként mit tehetünk, ha gyermekünk érintett az iskolai bántalmazásban, az alább csatolt kiadványban találnak.