Bensőséges, meghitt ünnepségen vehette át a kitüntetést Khell Levente

Khell Leventének, a Csiky Gergely Főgimnázium tanítójának nyújtja át a magyar állami kitüntetést Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja 2019. október 26-án
[Fotó: Ilona János]

Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben jeleztük, Khell Levente, a Csiky Gergely Főgimnázium tanítója magyar állami kitüntetésben részesült. A magyar ezüst érdemeresztet ma, 2019. október 26-án, délben meghitt ünnepség keretében vette át az iskola dísztermében, családtagjai, kollégái, ismerősei, sok-sok jelenlegi és volt tanítványa jelenlétében.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja olvasta fel az elismerő oklevélen Áder János köztársasági elnök aláírásával szereplő indoklást: „az aradi és pécskai szórványban élő magyarság identitástudatát erősítő pedagógusi, kultúraszervező és hagyományápoló tevékenysége elismeréseként”. Az oklevél és a kitüntetés átvétele után Khell Levente régi kollégája, igazgatója, Matekovits Mihály olvasta fel a kitüntetett laudációját. „Eszembe jut az a talán 1979-es pillanat, amikor az 1-es Iskola egyik nyugdíj előtt álló tanítója év közben megbetegedett, gond volt a helyettesítése. Kopogtak, s az igazgatói irodába egy fiatalember lépett azzal, hogy hallotta a gondunkat, ő most szerelt le a hadseregből, tanító, akárcsak felesége az arad-gáji iskolában. Szívesen helyettesítene akármennyi időre. És ez az idő, rövid gáji kitérővel, 40 év lett.” (A laudáció teljes szövegét ide kattintva olvashatjuk el.)

Khell Levente meghatottan mondott köszönetet a jelenlévőknek, külön kiemelve azt, hogy a tanítói pályán elért sikereinek legalább a felét feleségének, Jolánnak köszönheti, így a kitüntetés fele is őt illeti. Ezután Tóthpál Eszter XI. A osztályos tanuló szavalta el Szakál Dezső Tanító vagyok című versét, majd mintegy félszáz jelenlegi és régebbi tanítvány sorakozott fel a színpadon és a díszterem széksorai mögött, hogy gitárkísérettel énekeljen a tanító bácsinak. Az ünnepség végén a jelenlévők, kicsik és nagyok, gyermekek és felnőttek fegyelmezett sorban állva várták, hogy személyesen is gratuláljanak a kitüntetettnek.

Ehhez csatlakozunk most mi is itt, az iskolai honlap felületén. A weblap szerkesztőinek, illetve a Csiky Gergely Főgimnázium valamennyi pedagógusának, diákjának és alkalmazottjának nevében gratulálunk Khell Leventének a kitüntetésért, és további eredményes munkát, boldog éveket kívánunk!

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »

Zabojszky-Horváth Gábor fotói az ünnepségről: https://www.facebook.com/zh.gabor/media_set?set=a.10157549177523744&type=3