Színes kísérletek az Európai Kutatók Éjszakáján

Csikys diákok az Európai Kutatók Éjszakája 2019-es aradi rendezvényén [Fotó: Rogoz Marianna]

Számos iskola és egyetem társaságában a Csiky Gergely Főgimnázium küldöttsége is ellátogatott az Európai Bizottság által 2005 óta megszervezett Európai Kutatók Éjszakája idei aradi rendezvényére, amelyet az Atrium Mall földszintjén tartottak meg 2019. szeptember 27-én. A rendezvényen iskolánkat Murvai Aaron és Páll Antal a VII. A osztályból, Kiss Eszter a VII. B-ből, Cismașiu Dominik a VIII. osztályból, illetve Bac Barbara és Komori Viktória a IX. A-ból képviselte Rogoz Marianna és Páll Mária felkészítő tanárok kíséretében.

A kémiához és biológiához kapcsolódó több érdekességet is bemutattunk: különböző sűrűségű és színű cukros vízmennyiségek látványosan egymásra voltak öntve kémcsövekben, egyedi és jól elhatárolható szinteket alkotva. Egy másik kémiai kísérlet során nátrium-szilikát hatására különféle kristályok növekedtek meg az emberek szeme láttára, valamint Berzelius-poharakba helyezett oldatok papír zsebkendőkön keresztül szívódtak fel, és hoztak létre más színű, új vegyületeket. Egy plakátot is kifüggesztettünk, amely napjaink kedvenc üdítőinek cukormennyiségét mutatta be, némileg elrettentve az ezekért rajongókat a megvásárlásuktól.

Sok csikys diák nézőként jelent meg a Kutatók Éjszakáján. Mind ők, mind a közreműködő diákok új élményekkel és tudással gazdagodhattak a rendezvénynek köszönhetően.

[Fotó: Rogoz Marianna]

« A 2 »