Előadás az online függőségről

Dr. Békés Csilla előadása az online függőségről 2019. október 10-én [Fotó: Ilona János]

2013-tól kezdődően októbert az európai kiberbiztonság hónapjának nyilvánította az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA). Ehhez a témához szervesen illeszkedett dr. Békés Csilla előadása az online függőségről, amelyre 2019. október 10-én került sor a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében, az Aradi Kamaraszínház szervezésében.

Dr. Békés Csilla szatmárnémeti származású, Zürichben élő pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta. Rövid zene- és videorészletekkel illusztrált előadásában az internetet mint hasznos és szórakoztató médiumot közelítette meg, amely szakmai és személyes életünkhöz egyaránt hozzátartozik, viszont a használata során sok esetben a függőség tünetei jelentkezhetnek.

Hogyan viszonyulnak a különböző generációk (X-, Y-, Z-generáció) az online médiához? Mennyi a még egészségesnek tekinthető internethasználat? Mikor jelenthető ki, hogy „eluralkodtak” az elektronikus eszközök az emberen? Melyek az online függőség főbb tünetei? Milyen segítséget nyújthat a pszichiáter, akihez ilyen esetben segítségért fordulunk? Hogyan lehet egyensúlyozni az egészséges médiahasználat és az online függőség között? Ezekre és sok más kérdésre kereste a választ az előadó az iskolánk dísztermében összegyűlt diákok és pedagógusok társaságában.