A kopjafa felújítása

kopjafa_felujitas_savA Csiky Gergely Főgimnázium hátsó udvarában pont 10 éve áll az a kopjafa – Brittich Erzsébet alkotása –, amely az elhunyt aradi magyar pedagógusoknak és egykori diákoknak állít emléket. Ilyen kopjafa Erdély több neves iskolájának udvarában, kertjében található, amit évfordulós találkozókon szoktak megkoszorúzni, hiszen a régi diákoknak már nehéz a temetőkbe járni. 

Az évtized időjárási viszontagságai, az erős napsütés, havazás, viharok és a hőmérséklet-ingadozások megviselték a tölgyfából készült művészeti alkotást. Ezért külön öröm, hogy Erdély legismertebb kopjafa-készítője, a néptáncos „kopjafadoktor”, Balázs Antal nyugalmazott tanító, Magyarországról útban hazafelé, Sepsiszentgyörgyre, megállt egy napra Aradon és felújította, lecsiszolta, átfestette a Főgimnázium udvarában álló kopjafát.

A művész néhány nappal előtte egy magyarországi faluban állított 13 kopjafát az aradi vértanúk emlékére, s ezeket saját, ilyen szállításokra felszerelt teherkocsiján vitte háromszéki műhelyéből a felállítás helyére. Külön kiemelte, hogy mennyire fontos annak a gesztenyefának az árnyéka, amely az egykori 1-es Iskola (volt Zárda) udvarában levő nagy fának a „gyermeke”, s amit az iskola magyar tagozatának költözésekor ültettek a pedagógusok, hiszen mindenképpen csökkenti az oszlopot érő ultraibolya sugarak hatását.

Balázs Antal, több kitüntetés birtokosa, barátainak, az aradi emlékoszlop ötletgazdáinak – Matekovits Mária és Mihály – felkérésére állt meg Aradon és végezte el ezt a munkát ingyen, ugyanakkor tiszteletét fejezte ki a Csiky Gergely Főgimnázium munkaközösségének és diákjainak.

[Fotó: Spier Tünde]