A Kurutty országos döntője Aradon

kurutty_orszagos_arad_sav

Idén már 21. alkalommal rendezték meg ezt az elemi osztályos diákok által kedvelt általános műveltségi vetélkedőt. Tavaly az utolsó fordulót a Csiky Gergely Főgimnázium Párducok nevű csapata nyerte meg: Budacsek Tímea, Veres Zsombor, Kiss Cintia és Tamás Lőrinc, Almási Valéria tanító néni irányításával. Győzelmük nyomán a Kurutty idei országos szakaszára nálunk, a Csikyben kerülhetett sor május 18-án, szombaton. 

A tavalyi győztes csapat egyik tagja, Tímea idén már ötödikes, így a helyét Kranowszky-Nagy Szilvia vette át. Az Arad megyei fordulót idén a Hős Liga csapat nyerte, melynek tagjai Böszörményi Kristóf, Varga Lóránd Tamás, Bíró Mátyás, Tapasztó-Gujdár Péter. Így a Csikyt két csapat képviseltethette a döntő fordulón. A két csapatot Khell Jolán, Kurunczi Enikő, Fekete Karolina, Viszhányó Aranka, Khell Levente és Leib Gáspár György készítette fel. A tanítók nagy segítséget kaptak a szülőktől is, akik kivették részüket a felkészülésben, plakátkészítésben is.

Május 17-én, péntek délután az ünnepi megnyitón találkozhattak a résztvevők: a 10 csapat tagjai, kísérők, szülők és meghívott vendégek. Az Aranyág (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad), a Fortuna (Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad), az Ászok (Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár), a Brekiék (Kelemen Didák Általános Iskola, Kézdialmás), a Perje (Fráter György Általános Iskola, Gyergyóremete), az Unkák (Liviu Rebreanu Általános Iskola, Marosvásárhely), a Lengeőrök és a Madárkák (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti), illetve a Párducok és a Hős Liga (Csiky Gergely Főgimnázium, Arad) számára Vékony Zsolt József tanár úr és az általa felkészített énekkar teremtett jó hangulatot. A csapatok bemutatása és néhány köszöntő után következhetett a szállások elfoglalása és a vacsora. És persze az izgalom a másnapi verseny miatt.

Szombat délelőtt a Tóth Árpád teremben folyt a verseny. Nem hiába általános műveltségi versenyről van szó, mindenhez kell érteni: matematikához, magyar nyelvhez, angolhoz. A csapatok az érdekes feladatlapokon kívül angol nyelvű jeleneteket mutattak be, kézügyességüket pedig a nádból készített házikó igazolta. Mindez a természetvédelem témában és a „Merj nagyot álmodni!” jelszó alatt. A szülők és pedagógusok végig izgulhatták csemetéik minden mondatát, mozdulatát. Az ebéd után dr. Muntean Tibor történelemtanár vezetésével városnézésre került sor. Délután öt órakor pedig kiderült, hogy idén kinek sikerült a legjobbat nyújtania. A győzelmet idén a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Lengeőrök csapata szerezte meg, így a 2020-as Kurutty vetélkedő döntőjét Szatmárnémetiben fogják megszervezni. Rajtuk kívül is minden résztvevő remekül szerepelt, s korát meghazudtoló módon oldotta meg a feladatokat. Az aradi Hős Liga csapatnak – Böszörményi Kristóf (I. osztály), Varga Lóránd Tamás (II. o.), Bíró Mátyás (III. o.), Tapasztó-Gujdár  Péter (IV. o.) – a második helyre sikerült jutnia s ezzel egyhetes illyefalvi tábort nyertek. De senki sem távozott üres kézzel: értékes könyvek, hátizsákok és persze kirándulási lehetőségek jelentették a jutalmakat. A díjátadó ünnepi hangulatát fokozta az ünnepi műsor, melyen a Khell Jolán tanító néni által felkészített Kispacsirták éneke, a IV. osztály tánca és a szavalatok igazolták, hogy bár itt, a szórványban kevesen vagyunk, de annál nagyobb szívvel végezzük a munkánkat.

Egy ilyen verseny nagy munkát igényel, de még nagyobb összefogást. Köszönet a Pro Schola Egyesületnek, amelynek a segítségével sikerült az Aradi Kulturális Központhoz benyújtott pályázat segítségével biztosítani a verseny anyagi hátterét. Köszönet a tanároknak és diákoknak, akik részt vállaltak a szervezésben, és elsősorban a munka oroszlánrészét végző tanítói munkaközösségnek, amely egy emberként állt a feladat mögé. Nem utolsó sorban pedig köszönet a szülőknek, akik a verseny minden mozzanatában mellettünk álltak és támogattak.

[Fotó: Almási Csenge, Csonka Nikolett, Fodor Tímea, Juhász Alexandra]

« A 3 »