Iskola másként – Szegeden a X. A

szeged_xa_sav

Az Iskola másként héten, április 15–17. között a X. A osztály, osztályfőnöke, Hadnagy Éva tanárnő kíséretében Szegedre utazott. 

Az első napot a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában töltöttük, ahol a vendéglátóink szórakoztató csapatépítő játékokat szerveztek számunkra, majd a délutáni szabad programot követően ellátogattunk a Szegedi Csillagvizsgálóba. Itt egy érdekes előadást hallhattunk az univerzum kialakulásáról, az égitestekről és arról a fejlődésről, amin az emberiség végighaladt a világegyetem megismerésében, a holdraszállásig, illetve a napjainkban folyó kutatásokig. Ezután, mindannyiunk örömére teleszkóp segítségével megcsodálhattuk, hogy mit rejt az égbolt.

Második napunk a Szegedi Nemzeti Színházban kezdődött, ahol a Kooperáló színház pedagógiai alkotóterének keretén belül egy, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemről érkezett egyetemi hallgatóval színigyakorlatokat játszhattunk. Délután választani lehetett két program között: városnézés vagy fürdőzés a Napfényfürdő Aquapolis Szeged élményfürdőben.

Utolsó nap, hazaindulás előtt, ellátogattunk a Szent-Györgyi Albert Agorába, ahol egy informatikatörténeti kiállítást tekintettünk meg. A számítógép fejlődését kísérhettük végig a kezdetektől napjainkig. Nagyon meglepő volt tapasztalni, hogy az első számítógépek szoba nagyságúak voltak és több, szekrény méretű darabból álltak. Láttunk régi telefonközpontot, kipróbálhattunk régi tárcsás telefonokat, megismerkedtünk az első robottal, Katicával, ami egy magyar találmány és azt is megtudhattuk, hogy a CD-lemez elődje, a floppy-lemez (hajlékony lemez) szintén magyar találmány, feltalálója Jánosi Marcell. Végezetül régi számítógépes játékokat próbálhattunk ki.

Nagyon tartalmas három napot hagytunk magunk mögött, amely nemcsak tudásunkat gyarapította, de az osztályközösséget is még jobban összekovácsolta. Köszönjük szépen az osztályfőnőkünknek a jó ötletet, és azt, hogy lehetővé tette számunkra ezt a csodás utazást, valamint Krämmer Erikának, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgató-helyettesének, hogy megszervezte számunkra a különböző programokat!

[Fotó: Juhász Alexandra, Hadnagy Éva]

« A 2 »