„Csak anyanyelvemen lehetek igazán én” – Nagyenyeden, a magyar tantárgyverseny országos szakaszán

mikes_orszagos_2018_sav

Idén április 5–7. között rendezték meg a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszát, melynek ezúttal Nagyenyed és a nagy hírű Bethlen Gábor Kollégium adott helyet. 

Rónai Helén tanárnő kíséretében nyolc diák képviselte Arad megyét: Kiss Eszter (V. osztály, Csiky Gergely Főgimnázium), Kovács Eszter Virág (VI. o., Aurel Vlaicu Általános Iskola), Rónai Zoltán (VII. o.), Back István Levente (VIII. o.),  Sallai Eszter (IX. A), Naschauer Kinga (X. A), Bíró Endre (XI. C) és Tóth Yvette (XII. A), utóbbiak valamennyien a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai.

Az utazás és a regisztráció után a verseny az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette, majd Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke, Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, illetve dr. Zsemlyei Borbála, a BBTE tanára és egyben a verseny országos bizottságának elnöke köszöntő beszéde után az Előretolt Helyőrség Íróakadémia Ajánlott irodalom című verses-zenés előadását láttuk, majd Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös koncertjét hallgattuk meg.

Másnap reggel került sor a dolgozatírásra, ezután pedig városnézésen vettünk részt. Jártunk a vártemplomban és a kollégium természetrajzi és iskolamúzeumában, valamint a dokumentációs könyvtárában. A nagy múltú kollégium története meghatározó volt egész Erdély számára, így hát igazán hangulatos volt a délutánunk. Este a kollégium diákszínpada A nagyidai cigányok című előadását követően táncházban vettünk részt a Tokos zenekar és a Fügevirág néptáncegyüttes közreműködésével.

Szombaton Gyulafehérvárra kirándultunk, ahol a kollégium történelemtanárai vezettek minket végig a váron, érdekes tényeket osztva meg velünk. Délután került sor a díjkiosztóra, ahol Kovács Eszter Virág átvehette a Horváth Arany-díjat. Azt is megtudhattuk, hogy jövőre a nagyváradi Ady Endre Líceum lesz a tantárgyverseny országos szakaszának helyszíne.

[Fotó: Rónai Helén]

« A 2 »