Új köntösben a 28 éves Erdélyi Magyar MatematikaVerseny

emmv_sav

2009-ben valaki nagyot mert álmodni és elindította az EMMV-t. Bencze Mihály (jelenleg a Bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója) kezdeményezte egy olyan verseny megszervezését, amelyen magyarul tanuló diákok magyarul tanító tanárok által összeállított feladatsorokat oldanak meg. Először a líceumi, majd az általános iskolás diákok kapcsolódtak be az Erdélyi Magyar Matematikai Versenybe. 

Idén január 31. és február 4. között a szovátai szervezők hatalmas feladattal birkóztak meg, hiszen a versenyt olimpia rangra emelték, így egyszerre kellett megszervezni a közel 250 diák részére, V. osztálytól egészen a XII. osztályig. Erdély magyarul tanuló legjobb matematikusai vettek részt a nemes megmérettetésen. Arad megyét 11 diák képviselte: a Csiky Gergely Főgimnáziumból Nyári Tamás, Rudolf Barnabás, Timiș Márk az V. osztályból, Dunai Márk (VI. o.), Diel Eduárd Márk (VII. o.), Back István Levente (VIII. o.), Mészár Anna Orsolya (IX. A), Spir Rebeka Petra (X. A), Kurunczi Viktória (XI. A), Hegyi Boglárka (XII. A), a Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskolából pedig Szabó Sára, VII. osztályos tanuló. A diákokat  Czeglédi Csilla zimándújfalui matematikatanár, illetve Péter András, a Csiky Gergely Főgimnázium matematikatanára kísérte el. Az V–VIII. osztályos diákok egy négyórás, kemény munkát igénylő fordulóban mérték össze a tudásukat, míg a nagyokra két forduló várt.

A befektetett munka gyümölcse két diákunk továbbjutása a Nemzetközi Matematikaversenyre: Back István Levente minisztériumi dicséretet kapott, mely feljogosítja arra, hogy részt vegyen az általános iskolások számára Szabadkán, május végén megrendezendő nemzetközi szakaszra. A XI. osztályos Kurunczi Viktória pedig a Kaposváron márciusban megrendezendő Nemzetközi Matematikaversenyre jutott tovább. (Back István Levente felkészítő tanára Spier Tünde, Kurunczi Viktóriáé pedig Péter András matematikatanár volt.)

A tudáspróbák mellett a diákoknak sikerült kikapcsolódniuk is. Sporttevékenységek, kirándulás a parajdi sóbányába (lásd az alábbi képeket!), a környék nevezetességeinek meglátogatása tetté kicsit lazábbá az amúgy kemény munkát igénylő versenyt.

Egy ilyen alkalom nem csak arra jó, hogy egészséges versenyszellem alakuljon ki az ügyes matematikusok körében, hanem hogy barátságok kötődjenek az Erdély távoli pontjain élő diákok között. Ugyanakkor bizonyítja, hogy itt a szórványban is végezzük a dolgunkat, diákok, tanárok egyaránt, és aki akar, anyanyelvén tanulva is megállja a helyét.

[Fotó: Czeglédi Csilla]   [Korábbi EMMV-beszámolók: ITT.]

« A 2 »