Hour of Code – A Kódolás Órája, iskolánkban is

hour_of_code_sav

A Kódolás Órája egy globális mozgalom, amely évről évre tanulók tízmillióit éri el több mint 180 országban. Idén december elején mi is csatlakoztunk az eseményhez. A számítástechnika/informatika órák keretén belül több osztály diákjai is átélhették a játékos programírás örömét. 

A Kódolás Órája honlapján keresztül (magyar nyelvű oldala: ITT) akár egyetlen óra alatt is ízelítőt kaphatunk az informatika érdekességeiből. A mozgalom célja, hogy eloszlassa a kód „homályát”, és megmutassa, hogy bárki könnyedén megtanulhatja az alapokat. A különböző játékok programozása segít a problémamegoldó képesség, a logika és a kreativitás fejlesztésében.

A Kódolás Óráját minden évben az Informatikaoktatás hetének keretén belül rendezik meg. Idén erre 2017. december 4–10. között került sor, de egész évben, bármikor lehetőség van Kódolás Órája-esemény megszervezésére. Az Informatikaoktatás hetét Admiral Grace Murray Hopper* születésnapja alkalmával (1906. december 9-én) rendezik meg.

Jó tudni, hogy bárki bárhol szervezhet Kódolás Órája-eseményt. Az egyórás gyakorlatok több, mint 45 nyelven érhetők el, s azokat fiatalabbak vagy idősebbek regisztráció és bármilyen előzetes tapasztalat nélkül is kipróbálhatják. (Korosztály és témakör szerint is lehet válogatni a rendelkezésre álló játékfelületek között.)

Nálunk, a Csiky Gergely Főgimnáziumban sem kellett sokat magyarázni a Csillagok háborúja, a Minecraft, a Flappy game és a többi ingyenesen elérhető játék lényegét. Az első egy-két játékszint műveleteinek kivetített bemutatása után a VII., VIII., IX. A, IX. B, X. A, XI. A osztály diákjai egyénileg haladtak előre, ki-ki a saját ritmusa szerint. A haladók akár egy-egy JavaScript tanfolyamot (pl. Khan Academy, CodeHS) is kipróbáltak. Minden programozási folyamat teljesítését egyéni tanúsítványokkal jutalmazta a program.

Egy szó, mint száz: érdekes, látványos játékok programozását próbáltuk ki. Próbáld ki te is, ITT!

« A 2 »


* Grace Murray Hopper (1906. december 9. – 1992. január 1.) az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztje, matematikus, a számítógép-tudomány egyik úttörője volt. Az első elektronikus számítógép, a Mark I. első programozói közé tartozott. Ő írta az első fordítóprogramot (compiler), amely valamely programozási nyelven írt programot képes a számítógép számára lefordítani. Felvázolta a számítógéptől független programnyelv ötletét, ami a COBOL, az egyik első modern programozási nyelv megalkotásához vezetett és aminek egyik tervezője is volt. Neki tulajdonítják a „debugging” (számítógépes programok hibakeresése) kifejezés elterjesztését. [Forrás: wikipédia]