Drogról és újraélesztésről – Vöröskereszt-bemutató a Csikyben

voroskereszt_oktatasNovember 3-án, pénteken a IX. A, a XI. A és a XII. C osztály diákjai a Román Vöröskereszt Arad Megyei Szervezetének bemutatóján vettek részt, melyet Cuvineanu Judit, a szervezet igazgatója szervezett.

Előbb a drogokról hallgattunk meg egy rövid előadást Bâşca Florin, a Drogmegelőzési Központ tagja részéről. Közben egy olyan szemüveget is kipróbálhattunk, mely a drogok által keltett érzést modellezi. A földre helyezett papírlapokon kellett hogy lépkedjenek a jelentkezők, előbb szemüveg nélkül, majd a szemüveget felvéve. Másodjára bizony nagyon nehéz volt eltalálni a papírlap-szigeteket. 

A függőség szintjeit szintén egy papírlap segítségével illusztrálta az előadó: egy sima papírlap a „tiszta” állapotot demonstrálta; az egyik sarok behajtása jelezte, hogy valaki már kipróbált egy drogot; majd újabb és újabb sarkok behajtása, végül a papírlap teljes összegyűrése jelképezte azt az állapotot, amikor a szervezet már hozzászokik a droghoz, tehát függővé lesz. A papírt szét is lehet hajtogatni, vagyis a drogról le lehet szokni, viszont a gyűröttség megmarad, tehát az ember sem lesz már teljesen tiszta.

A következő félórában Katai Robert, az Arad Megyei Sürgősségi Kórház főorvosa az újraélesztésről tartott bemutatót. Megtudhattuk (ha eddig még nem tudtuk), hogy adott esetben miként ellenőrizzük valakinek a légzését, illetve miként végezhetünk újraélesztést. A tanultakat egy próbababán ki is próbálhattuk.

[Fotó: Antalfy Norbert]

« A 2 »