Ujj János: Arany János és Arad – könyvbemutató

arany_janos_konyv_sav

Újabb érdekes kiadvánnyal jelentkezett Ujj János, helytörténész, iskolánk egykori történelemtanára és igazgatója. Arany János és Arad című könyvében, ahogy annak címe is jelzi, a 200 éve született és 135 éve elhunyt magyar költő és Arad város kapcsolatát elemzi. 

A gazdagon illusztrált, 90 oldalas kötet elején a nemzetőr Arany János kéthetes (1848. november 4-től 18-ig tartó) aradi jelenlétének körülményeit idézi fel a szerző. Részletes áttekintést kaphatunk a Kölcsey Egyesület emlékezéséről Arany János halálakor, az aradi sajtóban közölt évfordulós megemlékezésekről, ahogyan a Tóth Árpád Irodalmi Kör Arany Jánossal kapcsolatos találkozóiról, megemlékezéseiről és irodalmi anyagairól. A könyv végén részletes felsorolást olvashatunk Arany János műveinek romániai kiadásairól és a róla megjelent tanulmányokról.

Az Arany-emlékév alkalmából az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban az Arad Municípiumi Kulturális Központ támogatásával kiadott kötetet október 19-én, csütörtökön mutatták be a Jelen Ház nagytermében, igen nagyszámú közönség előtt. (Iskolánk számos pedagógusa és diákja is részt vett az eseményen.) A Pro Presens Alapítvány által szervezett bemutatón Jámbor Gyula bevezetője után a szerző, Ujj János beszélt röviden a könyv ötletéről és megjelenése körülményeiről. Brittich Erzsébet Arany-versek felolvasásával működött közre. Az esemény rangját növelte Dánielisz Endre, irodalomtörténész, egykori aradi magyartanár, pedagógiai író, iskola-pszichológus, az Arany-életmű elismert kutatójának jelenléte. A bemutató végén tőle is hallhattunk néhány érdekes részletet a költő életéről és aradi jelenlétéről.

« A 2 »