Nemzetközi tantárgyverseny felkészítő szakasza a Csikyben

apaczai_felkeszitesOktóber 15–18. között iskolánkban zajlott a 10. Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra Tantárgyverseny felkészítő szakasza.

Összesen 24 V–XII. osztályos diák, az őket kísérő két pedagógus, az országos bizottság nyolc tagja, valamint dr. Nagy Éva, az Oktatási Minisztérium kisebbségi osztályának magyar nyelv és irodalomért felelős tanácsosa töltött három, eseményekben gazdag napot a Csikyben. 

Már jóval ideérkezésük előtt mi, az iskolában tanító magyar nyelv és irodalom tanárok – Rudolf Ágnes, Nyári Andrea és jómagam – próbáltunk egy olyan programot összeállítani számukra, amely hasznos, de egyben szórakoztató is legyen. Nem feledkezhettünk meg azokról a kötelező olvasmányokról sem (Szabó Magda regényei) amelyekből készülniük kellett a pécsi megmérettetésre.

Kedden a Partiumi Keresztény Egyetem két magyartanára tartott a diákok számára előadást és közös foglalkozást, délelőtt és délután is, este pedig táncházban lazíthattak. Szerdán az iskola jelenleg aktív és nyugalmazott magyartanárai együttes erővel foglaltak le minden korosztályt különféle vetélkedők és szakmai felkészítők segítségével. A vendég diákok nagyon élvezték ezeket a foglalkozásokat és aktívan résztvettek bennük. Ezt a kicsit megterhelő programsorozatot szakította meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, Marosán Csaba nagyon diákközeli előadása (Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca). Természetesen jutott idő egy rövid koszorúzásra is a Szabadság-szobornál.

Csütörtök reggel ért véget a diákok aradi tartozkodása, de a java számukra csak azután kezdődött, ugyanis pénteken már Pécsen kellett számot adniuk tudásukról, a tantárgyverseny nemzetközi szakaszán.

Köszönettel tartozunk Illyés Ibolya kisebbségi tanfelügyelőnek és Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettesnek a programok megszervezésében nyújtott segítségért, valamint azoknak a támogatóknak, akik nélkül ugyancsak nehezen lehetett volna kivitelezni terveinket: Faragó Péter képviselőnek, megyei RMDSZ-elnöknek, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének, az RMPSZ Arad Megyei Szervezetének, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesületnek, valamint két magánszemélynek.

[Fotó: Rudolf Ágnes, Sólya Emília]

« A 2 »