„Este van, este van, / ki-ki telóval kezében…” Marosán Csaba a Csikyben

marosan_csaba_1„Arany János a költők fejedelme!” Marosán Csaba, kolozsvári színművész állapította meg ezt október 18-án, szerdán, amikor iskolánk dísztermében bemutatta Aranykor című előadását. A költő születésének 200. évfordulója kapcsán meghirdetett Arany-emlékév volt az előadás egyik apropója. Az irodalmi tartalmat egy 20 perces kisfilmmel „refreshelte” (kifejezés tőle!), amelynek szintén Aranykor a címe. 

A kisfilmből megtudhattuk, hogy vendégünk Arany János szülőházához, kollégiumához és a Széchényi Könyvtárba is ellátogatott, melynek a költő özvegye átadta 1899-ben a Toldi Trilógiát, Arany saját kézírásával. Marosán Csaba elmondta, hogy Arany műveiben legtöbbször a szék, király, ember, nép és Toldi szavakat használta. Humoros átirat formájában előadta A walesi bárdok, illetve a Mátyás anyja című verset (ez utóbbit A fekete router címmel). Érdekes részleteket tudtunk meg arról is, hogy Arany igencsak jártas volt az angol nyelvben, jelentős műveket fordított angolról magyarra, viszont angolul beszélgetni nem volt alkalma, hisz nem akadt kivel.

marosan_csaba_2Búcsúzóul a Családi kör átiratát szavalta el, melynek humoros sorai nagy tapsra ösztönözték a nézőket. Ez a versátirat hangsúlyosan a mai generáció képét vetítette elénk: „Este van, este van, / ki-ki telóval kezében…”

Vendégünk elárulta, a bemutatója célja az volt, hogy a diákok inkább irodalmi idézetekkel bombázzák a virtuális világot, mintsem jelentéktelen, sötét szövegekkel vagy csücsörítős képekkel.


Az Arany-emlékév kapcsán érdemes elolvasni a kolozsvári Krónika alábbi tudósítását is: Fényjátékkal tisztelegtek Cardiffban „a magyar Shakespeare” emléke előtt.