A Tanár úr szellemisége

kovach_geza_konyvbemutato_sav

Egykori tanítványai, kollégái számára Kovách Géza személye felejthetetlen. Egy személyben volt kiváló pedagógus és komoly tudományos kutató. Diákként lehetetlen volt nem figyelni magyarázataira. Amikor lankadt a figyelem, egy-egy tréfával, szellemes bemondással azonnal felrázta a lankadtakat. Az iskolai kirándulásokon pedig ki nem fogyott a viccelődésből, két lábon járó enciklopédiaként mesélt templomokról, várromokról, csatahelyekről, avagy történelmi személyiségekről mondott el ismeretlen, a tananyagban nem szereplő, sokszor humoros történeteket. 

Az immár 13 éve közülünk végleg eltávozott Tanár úr (nem mellesleg a történelemtudományok doktora) szellemiségét idézték fel azok, akik október 4-én a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében részt vettek könyvének bemutatóján. A nagyon jó hangulatú műsort az iskola egykori növendéke, Horváth Levente vezette, a vendégeket és a népes közönséget pedig Király András, a Szabadság-szobor Egyesület elnöke köszöntötte.

Kovách Géza terjedelmes hagyatékát a Gyulán székelő Békés Megyei Levéltár gondozza, amely 2015-ben megjelentette válogatott tanulmányait (az akkori bemutatóról szóló beszámolónk ITT található – szerk.), most pedig a Művelődés- és helytörténeti írások című könyvét. A könyvet a két szerkesztő, Erdész Ádám és Héjja Julianna Etelka méltatta, ismertetve azokat a szempontokat, amelyek alapján a különböző lapokban megjelent, a nagyközönségnek szóló írásait válogatták és hozzáférhetővé tették azok számára is, akik a megjelenéskor nem olvasták. Sokan koruknál fogva nem is olvashatták az utóbbi hatvan év aradi, erdélyi sajtóját.

Tudományos munkásságának felidézése után egykori tanítványai (a borítót tervező Matúz András, Puskel Péter, Nagy István, Ujj János) néhány személyes emlékkel, anekdotával felidézték az állandóan adomázó, mindig jókedvűen viccelődő tanár urat is.

Azon a találkozón a Tanár úr ismét velünk volt! Mint halála után már annyiszor.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »