Tudományos diákkonferencián, Nagyszalontán

diakkonferencia_sav

Nagyszalontán, az Arany János Elméleti Líceumban rendezték meg 2017. május 6-án a XIII. Tudományos Diákkonferenciát. Iskolánkat ezen Mártonfi Gedeon, Takács Andrea és Varga Vivien (IX. A) képviselte. 

A hideg és az eső nem riasztott el, a szombati korai felkelés sem, úgyhogy indultunk a vonatállomásra, onnan pedig Nagyszalontára. Éppen beértünk a 9 órakor kezdődő megnyitóra, amelyen Tornai Melinda igazgató asszony, illetve Török László polgármester köszöntötte a jelenlévőket (köztük nagybányai, gyergyóalfalui, sőt zentai középiskolás diákokat), Mészár Julianna matematika szakos tanár pedig a szabályzatot ismertette. A konferenciára egy-egy önállóan elkészített matematika/informatika, illetve fizika/kémia/biológia témájú dolgozattal és a hozzájuk tartozó kísérlettel vagy számítógépes modellezéssel lehet jelentkezni, amelyet más tudományos konferencián még nem mutattak be. 10 perc áll a résztvevők rendelkezésére, hogy a dolgozatukat és a kísérletet bemutassák és 5 perc a feltett kérdések megválaszolására.

A matematika/informatika konferencia munkálatai több szekcióban zajlottak: matematika, tudománytörténet, matematika–informatika és informatika. A fizika/kémia/biológia konferencián gyűlt össze a legtöbb dolgozat. Mérések, megfigyelések, táblázatok és statisztikák sora, vércukorszint-mérés, talajvizsgálat, az alkohol hatása a májra, gyomorra, a tizenévesek dohányzásának aránya – ezek mind-mind a fiatalokat érdeklő témáknak bizonyultak.

Mi két bemutatóval készültünk: az egyik a DNS-ről, a másik a túlsúlyosságról szólt. Bár oklevelet nem kaptunk, de azzal, hogy ott voltunk, láttuk, hallottuk más diákok munkáit, s azzal, hogy hetekig kutattunk és informálódtunk, már biztos nyertünk. A zsűri biztató szavai szerint a jövő kutatói, szakemberei gyűltek össze Nagyszalontán.

A bőséges ebéd után még maradt egy kis időnk hazaindulásig és a melegebbre forduló időben, napsütésben „megfürődtünk Arany szellemében”.