Közel vannak, de mégis távol: izgalmasak a Trappist–1 Föld-szerű bolygói [Netkurkász]

trappist_1

A NASA február 22-I sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a Spitzer űrtávcső összesen 7 (hét) Föld-szerű bolygót talált, amelyek a tőlünk 40 fényévnyire található Trappist–1 csillag körül keringenek, egymáshoz egész közel. 

A Trappist–1 egy ultrahűvös törpecsillag, vagyis sokkal gyengébb, kisebb fény- és fűtőhatású, mint a mi Napunk. (Körülbelül úgy aránylanak egymáshoz, mint egy kosárlabda egy golflabdához.) A most felfedezett hét bolygó mindegyikén van esély a folyékony víz jelenlétére, közülük három pedig az ún. lakható zónában van, azaz a csillaguktól való távolságuk se túl kicsi, se túl nagy, megfelelő a tömegük, gravitációjuk és hőmérsékletük, és az általunk megszokott légkörhöz hasonló atmoszféra is létezhet rajtuk. Ezek az égitestek ráadásul nagyon közel is vannak egymáshoz, az egyik bolygón állva szabad szemmel látnánk a szomszéd bolygókon a nagyobb természeti jelenségeket, felhőket, viharokat, a hegyvonulatokat, nagyobb vizeket, ahogy a mellékelt fantáziarajzon is mutatja.

A felfedezés azért is nagyon fontos, mert ennyi Föld-méretű bolygós rendszert még nem találtak. A következőkben a tudósok a fontos gázok, köztük az oxigén és a metán jelenléte után kutatnak majd, amiből következtetni tudnak arra, hogy milyen az égitestek felszíne.

Mielőtt azonban a sarki turkálóba rohannánk szkafandert keresgélni, ne felejtsük el, hogy bár 40 fényév a világegyetemben egészen aprócska távolságnak számít, ám még mindig iszonyúan sok ahhoz, hogy a mai technológia segítségével ellátogassunk a Trappist–1-re. (Még a jelenlegi leggyorsabb földi űrszondának is 158 600 év kellene hogy odaérjen!…) A trappista exobolygókról több érdekességet ITT olvashatunk. Ja, és alább két látványos rövid videó, szintén róluk. Angol nyelvtudás nélkül is simán követhetők.