TALENTUM-döntő Temesváron

talentum_2017_sav

Idén március 3–5. között rendezték meg (immár harmadik alkalommal) Temesváron a Talentum természettudományi és informatikai verseny országos döntőjét, ahol 11 iskola diákjai mérték össze tudásukat, a szerbiai Zentától Nagyenyedig, Csíkszeredától Aradig. Iskolánkat az online fordulókon elért pontszámok alapján Kása Katalin (IX. A) és Mureșanu Anna (X. A) képviselte a döntőn. 

Pénteken, miután Páll Mária biológiatanár kíséretében megérkeztünk Temesvárra, önkéntes diákszervezők vezettek el a verseny helyszínére, a Bartók Béla Elméleti Líceumba. Ott finom ebéddel fogadtak, majd ismerkedési játékokon vettünk részt. A Tudomány a hétköznapokban program keretén belül ellátogattunk a Stratasys 3D-s nyomdába, ahol fogszabályzókat, autóalkatrészeket és más háromdimenziós tárgyakat nyomtatnak digitális modellek alapján. Később, a temesvári magyar középiskolában látványos kémiai kísérleteket mutattak be nekünk, vacsora után pedig az iskola dísztermében Molnár Bencze előadásában Petőfi Sándor A helység kalapácsa című színdarabot tekintettük meg.

Szombaton délelőtt következett a háromórás verseny, két-két választott tantárgyból (például, informatika és biológia, kémia és biológia stb.). Amíg mi keményen dolgoztunk, azalatt a tanárok szakmai műhelye folyt, ahol a tehetséggondozással kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg. Ebéd után városnézés és szabad program következett, az est folyamán pedig Toró László előadását hallgattuk meg a radonról. Következett a díjazás, ahol kiderült, hogy mindketten dicséretben részesültünk: Kása Katalin a negyedik helyen végzett, alig két ponttal lemaradva a dobogóról, Mureşanu Anna pedig hatodik lett, viszont kémiánál a legjobb eredményt érte el. (A döntő eredményeinek részletes táblázatát IDE kattintva tekinthetjük meg, további képeket pedig ITT találunk.)

Köszönjük felkészítő tanáraink – Hadnagy Éva kémiatanár, Páll Mária biológiatanár és Ilona János informatikatanár – munkáját. Érdekes volt a verseny, és e rövid idő is elég volt arra, hogy új barátokat szerezzünk.

[Fotó: Mureşanu Anna, Bacsilla Sándor]