Jobb fotókat komponáltunk!

bathori_fotokepzes_sav

Jobb fotókat komponáltunk, legalábbis a múlt szombati (november 5-i) képzés végén, ez egészen biztos. Báthori Zsigmond (A-FIAP) fotóművész és a tevékenység szervezője, László Ferenc operatőr gondoskodott róla, hogy a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében a 14 résztvevő diák, illetve a három felnőtt a fényképezésre vonatkozó hasznos elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodjon, s közben jól is érezze magát. 

„Embereket szeretek fotózni és állatokat. Az állatok soha nem hazudnak, az emberek viszont sokféle maszkot viselnek.” Így foglalta össze ars poeticáját Báthori Zsigmond, aki „civil” foglalkozását tekintve fogász, emellett, „mellesleg” a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Művésze (A-FIAP) minősítéssel is rendelkezik. És már harmadik alkalommal tartott egynapos fotográfiai oktatást az érdeklődő csikys diákok, illetve volt diákok számára. A rendezvény Elekes Gábor és Endreffy Csaba támogatásával jött létre.

A november 5-i képzésen először néhány technikai alapfogalmat tisztázott a fényérzékenység, a zársebesség és a rekesznyílás kapcsolatáról, majd részletesebben tért ki a kompozíciós szabályokra. Harmadolás, aranymetszés, Fibonacci-spirál, Less is more!, negatív tér, kép a képben, ritmus és annak megtörése – izgalmasan hangzik, ugye? Az előadó a sok-sok vetített és elemzett fotó segítségével arra is rávezette a diákokat, hogy ne csak nézzék, hanem próbálják meg leolvasni, értelmezni is a képeket.

A kompozíciós szabályokat és a portréfotózást gyakorlatban, egymáson és néhány alapösszetevőből felépített csendéleten is kipróbálták a résztvevők. Nem jelentett gondot az, hogy nem mindenki rendelkezett „profi” felszereléssel. „Mi van mindig nálunk? A fejünk. Melyik a legjobb gép? Az, ami nálunk van!” – utalt Báthori Zsigmond arra a tényre, hogy a jól sikerült fotókhoz nem elsősorban a tökéletes technika, hanem a jó ötlet és az átgondolt megvalósítás tartozik. És, persze, a szorgalom és a gyakorlat. „Csak az első százezer fotó a nehéz. Utána már minden könnyű!”

[Fotó: László Ferenc, Ilona János]

« A 3 »