Szombati-Szabó István szavalóverseny Lugoson

szavaloverseny_lugoson_sav

A Lugosi Református Egyházközség idén tizedik, jubileumi alkalommal rendezte meg a Szombati-Szabó István néhai lugosi költő-lelkipásztor emlékét ápoló szavalóversenyt október 15-én. A verseny célja Szombati-Szabó István költő-lelkipásztor hagyatékának megismertetése, emlékének ápolása, a magyar kultúra művelése és a magyar identitás erősítése. 

A 31 versenyző Végvárról, Temesvárról, Kolozsvárról és Aradról érkezett. Iskolánkból két-két tanuló vett részt az I–IV., az V–VIII., illetve a IX–XII. osztályos tanulói kategóriákban. A verseny kétfordulós volt: először mindenkinek egy-egy szabadon választott Szombati-Szabó István verset, a második fordulóban pedig az első két kategória versenyzőinek egy magyar gyermekirodalmi verset, a harmadik kategória versenyzőinek pedig egy az 1956-os forradalom 60. évfordulójára választott „forradalmi” verset kellett előadnia.

Íme, az elért eredmények: a harmadikos Bíró Botond és Gyarmathy Tímea, illetve a tizenegyedikes Hegyi Boglárka dicsérő oklevelet és könyvcsomagot kapott; az ugyancsak tizenegyedikes Back Annamária ötödik lett, amiért dicsérő oklevelet és könyvcsomagot kapott; Rónai Zoltán hatodikos tanuló III. helyezést ért el, ezért 100 lej pénzjutalom is járt az oklevél és a könyvcsomag mellé. Az aradi csapat legügyesebb szavalójának a nyolcadikos Tóthpál Eszter bizonyult, aki kategóriájában elnyerte a II. helyezést, és ezzel 200 lejes pénzjutalmat és egy értékes könyvcsomagot is kapott az oklevél mellé. Oklevélben részesültek a felkészítő tanárok is: Rudolf Ágnes, Nyári Melinda és Cirják Izabella Márta.

A díjkiosztó ünnepséget követően megkoszorúzták a Szombati-Szabó István és felesége emlékét őrző kopjafát és emléktáblát a templom előtt. Ezek után jött a „hab a tortára”, a Role csíkszeredai zenekar csodálatos koncertje. A többségében női tagokból álló együttes Ady Endre és József Attila megzenésített verseit és moldvai csángó népdalfeldolgozásokat adott elő. A verseny így egy egész napos kulturális rendezvénnyé vált, amelynek mi is részesei lehettünk, és amit felejthetetlen élményként könyvelünk el. Mindezek mellett remek vendéglátásban volt részünk. Köszönet érte Gáll Zoltán református lelkipásztornak és feleségének, Erikának, akiktől a meghívást kaptuk, és akik mindezt megrendezték sok segítőtársukkal együtt.

Adalék: a versenynek volt egy negyedik kategóriája is, a felnőtt korosztályé, melyben, mint megtudtuk, nem első alkalommal, az aradiak által jól ismert versmondó, Czernák Ferenc úr is szavalt. Ebben a kategóriában szépkorban lévő szavaló is mondott verset, és ugyancsak innen került ki egy temesvári egyetemista lány a mezőny győzteseként.

[Fotó: Back Annamária, Cirják Izabella Márta]

« A 3 »