Theatrum mundi – csikys nyertessel

Nyisd_ki_a_szemed_sav

Május 27–28-án rendezték meg az idei Theatrum mundi művészeti fesztivált. A rendezvény visszatérő résztvevője Csomós Roland (XI. A), akinek idei sikeréről felkészítője, Grada Gina román nyelv és irodalomtanár írt beszámolót. Ezt alább fordításban is leközöljük. 

La sfârşitul săptămânii trecute, în 27 şi 28 mai, a avut loc a douăsprezecea ediţie a Concursului-festival de artă pentru elevi, studenţi şi profesori „Theatrum mundi”, organizat de Colegiul Naţional „Moise Nicoară” în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Consiliul Judeţean Arad,  Consiliul Local Arad şi alte instituţii. Participanţii au putut alege să se înscrie la o gamă largă de secţiuni care să le pună în valoare talentul, de la interpretare teatrală sau muzicală, la artă fotografică şi cinematografică sau pictură.

Şcoala noastră nu s-a remarcat printr-o participare numeroasă, ci prin una de calitate, datorită elevului Csomós Roland din clasa a XI-a A care a obţinut premiul întâi la secţiunea „Fotografie” printr-o imagine cu impact puternic, foarte sugestivă pentru tematica festivalului, anul acesta cunoaşterea. Trebuie precizat faptul că Roland nu este la prima lui participare în cadrul acestui festival-concurs şi nici la primul premiu, în ultimii doi ani obţinând încă un premiu întâi şi un premiu al treilea la aceeaşi secţiune. Felicitări lui Roli care sperăm să-i motiveze şi pe alţi elevi ai şcolii noastre să-şi descopere şi să-şi fructifice talentele!


Az elmúlt hét végén, május 27–28-án került sor a 12. Theatrum mundi művészeti fesztiválra, versenyre, amelyet iskolások, egyetemi diákok, tanárok részére szervezett a Moise Nicoară Főgimnázium az Arad Megyei Tanfelügyelőséggel, az Arad Megyei Tanáccsal, Arad Város Önkormányzatával és más intézményekkel közösen. A résztvevők a tehetségüknek leginkább megfelelő kategóriában mutatkozhattak meg: színházi vagy zenei előadás, fotóművészet, filmművészet, festmény.

Iskolánk nem nagyszámú résztvevővel, hanem Csomós Roland XI. A osztályos diák személyében egy eredményes versenyzővel jelentkezett, aki első helyezést ért el a Fotográfia kategóriában. A díjazott fényképe erősen hat, szuggesztív, szorosan kötődik a fesztivál idei témájához, amely a megismerés volt. Meg kell jegyeznünk, hogy Roland korábban is eredményesen vett részt ezen a fesztiválon, az elmúlt két évben egy első és egy harmadik helyezést szerzett ugyanebben a kategóriában. Gratulálunk Rolinak, s reméljük, hogy a sikere iskolánk más diákjai számára is biztatólag hat, hogy felfedezzék és érvényesítsék tehetségüket!

prof. Gina Grada