A restaurálás művészete – posztereken

Restauratorok_munkai_sav

Érdekes és egyedi foglalkozással, a restaurátorok munkájával ismerkedtek az elmúlt napokban a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai és pedagógusai. A Magyar Restaurátorok Egyesülete által készített nagy méretű, érdekes poszterek segítségével a sérült műtárgyak, szobrok, épületek helyreállításának folyamatáról, módszereiről, nehézségeiről, illetve látványos eredményeiről tájékozódhattak. 

Amint arról az Aradi Hírek és a Nyugati Jelen is beszámolt, május 21-én Az aradi Kultúrpalota kincse: Feszty Árpád Triptichonja címmel tartott konferenciát a Kölcsey Egyesület a városháza dísztermében. Ezen Feszty Árpád Krisztus temetése című hatalmas (közel 13 méter hosszú és 4 méter magas) festményének lehetséges helyreállításáról szóltak az előadók, köztük Szentkirályi Miklós, a Budapesti Szépművészeti Múzeum főrestaurátora, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A rendezvényen állították ki először azokat az igényes, nagy méretű posztereket, amelyeken híres műtárgyak restaurálásának folyamatát lehet nyomon követni. A Kölcsey Egyesület jóvoltából az elmúlt héten a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermébe is eljutottak ezek a poszterek. Ahogy az alábbi fotókon is látszik, Siska-Szabó Hajnalka rajztanár szakmai vezetésével számos osztály diákjai nyertek betekintést a műtárgyak helyreállításának izgalmas világába. Csak néhány a posztereken látható restaurált műtárgyakból: arany és ezüst berakásos vastárgyak gepida sírokból (V–VI. század), a magyar koronázási palást (1031), Angyali üdvözlet oltár Kisszebenből (1510–1520), Esterházy Pál dolmánya (1682 körül), freskók Edelényből, Alsóbogátról, Fertődről, ikonosztáz Máriapócsról (1740), Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája (Krisztus Pilátus előtt – 1881, Golgota – 1884, Ecce homo – 1886), a kolozsvári Mátyás-szobor stb.

Az érdeklődő pedagógusok és diákok hétfő délelőtt még megtekinthetik a Tóth Árpád teremben kiállított érdekes posztereket.

« A 2 »