Az ország legjobb magyarosai

Ahogy arról a Nyugati Jelen hétfőn már beszámolt, idén a Csiky Gergely Főgimnáziumban szervezték meg a  Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos fordulóját. A tanulók és kísérőik vasárnap délután érkeztek Aradra, hétfő reggel került sor a versenyre. A szervezők számos programmal kedveskedtek a fiataloknak e pár nap alatt.

Hétfő este a 13 című, az Aradon kivégzett tábornokok emlékének tiszteletére készült táncjátékot nézhették meg a nagyszínházban. A Farkas Tamás és Tapasztó Ernő által rendezett, valamint Farkas Tamás által koreografált darab az Aradi Kamaraszínház, a békéscsabai Tabán táncegyüttes és a szabadkai Juhász zenekar közös produkciója. Kedden a máriaradnai kegytemplomot, a lippai török bazárt és a solymosi várat, végül Pécskát látogatták meg a versenyzők, estefelé pedig sor került a verseny kiértékelésre.

Az eredményhirdetést és a díjátadási ceremóniát a Jelen Ház dísztermében tartották szerda reggel. Felszólalt a díjátadón többek között Arad alpolgármestere, Bognár Levente, az RMDSZ elnöke, Faragó Péter és a helyettes főtanfelügyelő, Pellegrini Miklós is. A dobogós helyeken kívül a kiemelkedően teljesítő versenyzőknek az EMKE, a Napsugár, a Corvin Kiadó és az Irodalmi Jelen is adományozott különdíjakat.

Ötödik osztálytól tizenkettedik osztályig vehetnek részt a tanulók a tantárgyversenyeken, így az első helyezettek névsora is ötödiktől tizenkettedik osztályig, növekvő sorrendben következik. Balázs Hanna Imola(Kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum), Giliga Orsolya (Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum), Tankó Karola (Szentgyörgyi Váradi József Általános Iskola), Kințel Alexandra (Nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola),Kozsokár Hanna (Szentgyörgyi Székely Mikó Elméleti Líceum), Finta Klára-Enikő(Kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium), Kovács Péter Zoltán (Nagykárolyi Elméleti Líceum) ésCsernik-Vass Áron(Marosvásárhelyi Bólyai Farkas Elméleti Líceum). Közülük KințelAlexandra és Csernik-Vass Áron dolgozatát a szakmai zsűri kifogástalannak ítélte, kerek tízessel jutalmazva azt.

A díjazottaknak, a különdíjasoknak, a dicséretben részesülteknek és minden részvevőnek gratulálunk, hiszen már maga az, hogy eljutottak az országos fordulóra, szép teljesítmény!