Kölcsey-díj 2016 – Ketten együtt 90 éve az oktatói pályán!

Kolcsey_dijak_2016_sav

Az aradi Kölcsey Egyesület 2003 óta ítéli oda az egyesület nevét viselő díjat azoknak a személyeknek, akik kimagasló teljesítményt értek el az aradi magyar kultúra ápolásában, a hagyományaink, a nyelvünk megőrzésében. A díjat hagyományosan január 22-én, a Magyar Kultúra Napján (aznap fejezte be Kölcsey a Himnuszt) adják át. Az idei ünnepségre az Arad Kamaraszínház zsúfolásig telt termében került sor, ahol Jankó András egyesületi elnök és Berecz Gábor titkár adták át az emlékplakettet, oklevelet, virágcsokrot és emléktárgyakat. A díjazottakat Fekete Károly egyesületi alelnök, Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke, illetve Bognár Levente, Arad város alpolgármestere is köszöntötte. Laudációt mondott Hadnagy Éva, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója és Ujj János, nyugalmazott történelemtanár, helytörténész.

A 2016-os díjat két tanár, Olasz Angéla és Csanádi János kapta. Ketten együtt 90 évet (mintegy három emberöltőt!) töltöttek el az aradi és Arad megyei magyar oktatás szolgálatában. Az is közös pályafutásukban, hogy iskolánkban, a Csiky Gergely Főgimnázium elődjében, az akkor 3-as számú középiskolának nevezett tanintézetben végeztek, itt is érettségiztek. És lettek megbecsült pedagógusok, szereztek tanári oklevelet a levelezési tagozaton.

Olasz Angéla a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem történelem szakát elvégezve lett a tornyai, majd a kisiratosi iskola, végül a Csiky Gergely Főgimnázium tanára. Csanádi János a marosvásárhelyi főiskola diplomájával zsebében volt szülőfaluja, Nagyzerind magyartanára négy és fél évtizeden keresztül. Mindketten bebizonyították: a falu nem az értelmiség temetője! Mert a szívvel-lélekkel tevékenykedő pedagógus után marad munkájának eredménye, a jól felkészült generációk sora, és maradnak azok a kellemes emlékek, amelyeket tanítványaik róluk megőriztek. Nem véletlen, hogy annyi volt tanítvány jött el mindkettőjük részéről a díjkiosztó ünnepségre.

Az egyesület kuratóriuma minden bizonnyal azt is értékelte a díjak odaítélésekor, hogy a nyugalmazásukat követő években számukra „nem állt meg az idő”. Mindketten tovább tevékenykednek, mintha mi sem történt volna: történelmi emlékműsorokat állítanak össze, Olasz Angéla rendületlenül készíti fel egykori (és jelenlegi!) iskolája diákjait a különböző versenyekre, magyarországi fellépésekre, előadásokat tart történelmi események, évfordulók alkalmával; Csanádi János pedig a Körösmente Irodalmi Kör vezetője, szövegírója, fáradhatatlan szereplője, az aradi lapok állandó munkatársa.

Mint egykori aradi iskolatársaimnak, később pedagógus-sorstársaimnak sok szeretettel gratulálok. Egész generációnk nagy-nagy büszkeséggel tekint rájuk.

[Fotó: Ilona János]

Egy hozzászólás a(z) “Kölcsey-díj 2016 – Ketten együtt 90 éve az oktatói pályán!” bejegyzéshez

  1. Tiszta szívemből gratulálok Olasz Angélának. Nagy öröm számomra, hogy az egykori kisiratosi tanárnő ilyen elismerésben részesült.

Hozzászólások lezárva.