„Mindig vágytam rá, de nem gondoltam, hogy sikerülhet…” – Interjú az idei Csiky-díjasokkal

Csiky_dijasok_2015_sav

Úgy van jól és úgy van rendjén, ha a Csiky-díjat elnyerő diák vagy diákok kiléte csak a díjátadási ünnepségen derül ki. Erre idén is gondosan ügyelt az iskola vezetősége. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a 2015-ös Csiky-díjat Sipos Szilárd (XII. C), Sisa Rihárd (XII. A) és Tóthpál Béla (XII. A) vehette át.

December 11-én, pénteken, a Csiky-napi ünnepségen a díjazottak laudációját Spier Tünde aligazgató olvasta fel. Mint elmondta, mindhármójukra jellemző a szorgalom, a kitartás, a megbízhatóság, segítőkészség, kreativitás, a tisztelettudó magaviselet, az alázat és a szerénység. Sipos Szilárd a szakmai versenyeken való eredményes szereplés mellett évek óta szerkesztője az iskola weblapjának, illetve a Csiky-Csuky diáklapnak, sőt többször jelentek meg írásai, beszámolói a Szövétnek aradi kulturális szemlében is. Sisa Rihárd sokoldalúsága és rendkívüli ambíciója a néptánc-gálákon való fellépéseken és a tantárgyversenyeken való eredményes részvételben nyilvánul meg, de eddig háromszor érdemelte ki az RMPSZ Mákvirág-díját, illetve szülővárosa, Pécska hagyományőrző tevékenységében is aktív szerepet vállal. Tóthpál Béla még kilencedikes korában vállalta fel a Csiky-Csuky tördelését, amelyben szerkesztőként és szerzőként is közreműködik, emellett az iskolai weblap szerkesztői csoportjának is tagja, díjakat nyert a Bánsági diákok kisfilmfesztiválján, sikerrel szerepelt számítástechnika versenyeken, és évek óta a hangosítói szerepkört is ellátja az iskolai rendezvényeken, ünnepségeken. Az alábbiakban a díjazottakkal készített interjú hallható, olvasható. Interjú a 2015-ös Csiky-díjasokkal: Sipos Szilárd (XII. C), Sisa Rihárd (XII. A), Tóthpál Béla (XII. A)

– Standard kérdés, de nehezen megkerülhető: számítottatok erre a díjra?
Sipos Szilárd: – Megmondom őszintén, egyáltalán nem számítottam rá, de néhány apró jelből kiderülhetett volna a számomra. Például, előző nap az osztályfőnököm megkérdezte, hogy pontosan mikortól vagyok a Csiky-Csuky szerkesztője, s amikor visszakérdeztem, hogy miért fontos ez, azt mondta, hogy hát, a Csiky-Csuky évfordulót ünnepel az idén, csak ezért.
Sisa Rihárd: – Tegnap kezdett csak motoszkálni a fejemben, hogy Csiky-nap következik, és akkor a Csiky-díj kiosztása is lesz. Megmondom őszintén, mindig vágytam rá, de nem gondoltam volna, hogy sikerülhet. És lám, mégis.
Tóthpál Béla: – Én meg voltam győződve róla, hogy az osztályunkból Ricsi fogja kapni a sokféle tevékenysége miatt, és nem számítottam rá, hogy én is kapok díjat.

– Ha tényleg meglepetés volt a számotokra, akkor az úgy van rendjén, mert ez így működik és így működik jól. Mit éreztetek, amikor elhangzott a nevetek, sőt egy szép, részletes laudáció is mindhármótoknál?
S. Sz.: – Nagyon meglepődtem, majd amikor kiálltunk hárman egymás mellé, és az aligazgatónő felolvasta, hogy mivel érdemeltem ki a Csiky-díjat, akkor realizálódott bennem, hogy tényleg, mennyi mindent sikerült elérni, és akkor nagyon örültem. Nagyon örültem.
S. R.: – Felemelő érzés volt, nagyon nagy érzelmek kavarogtak bennem, főleg amikor a laudációt hallottam. Egy pillanatra a torkom is elszorult, de nagyon jó érzés volt.
T. B.: – Először nagyon meglepődtem, aztán örültem, s amikor mondták a laudációt, kezdtem büszke lenni magamra, hogy tényleg, ennyi mindent tudok végezni, s ennek örülök is.

– Ha visszagondoltok a tanuláson kívüli tevékenységeitekre, melyik tűnik a legmeghatározóbbnak, a legfontosabbnak, amire emlékezni fogtok az iskola után is?
S. Sz.: – Nagyon örülök annak, hogy az iskola weblapját s a diákújságot szerkeszthetem, s ezáltal nagyon sokat fejlődött a nyelvi készségem, szebben fogalmazok, s ez mindenképpen előnyömre válhat a jövőben.
S. R.: – A Mákvirág-tevékenység és a néptánc az, amit tovább vihetek magammal. Mákvirág-díjban részesülni nagyon jó érzés, kitüntetés, megtiszteltetés, néptáncolni pedig, a hagyományt tovább vinni mindig nemes feladat volt, s remélem, hogy ezt sokáig végezhetem még.
T. B.: – Én három dologra fogok nagyon emlékezni: a Csiky-Csuky tördelésére, a weblap-szerkesztésre, és a hangosításban betöltött szerepemre.

– Hátravan még néhány hónap ebből a tanévből, az utolsó iskolai évetekből. Mi az, amit még el szeretnétek érni a ballagásig és az érettségiig?
S. Sz.: – Én mindenképpen folytatni szeretném a felsorolt tevékenységeket, amikben jelenleg is benne vagyok, szeretném tovább vinni a Csiky-Csukyt, és a weblapra is beszámolókat írni, hiszen szeretek írni, utána pedig meglátjuk, hogy mi lesz.
S. R.: – Mindenképpen szeretnék jelentkezni a jövő évi Mákvirág-díjra, hiszen ezt visszamenőleg ítélik meg, az előző évben elért teljesítményre. És nagyon szeretnék nyáron egy minél sikeresebb érettségit.
T. B.: – Szeretném az idei utolsó lapszámig tördelni a Csiky-Csukyt, megtervezni a külalakját. Amennyire az időm engedi, a weblapra is írnék még egy-két cikket, és én is szeretnék nyáron egy minél sikeresebb érettségit.

– Köszönjük az interjút és még egyszer gratulálunk az összes csikys nevében mindhármótoknak!