Arad a történelem viharában

Tortenelmi_vetelkedo_2015_sav

Az idei Csiky-napok keretén belül december 11-én, péntek délelőtt rendezték meg az Arad a történelem viharában című történelmi vetélkedőt V–VIII. osztályos diákok számára. Iskolánk Tóth Árpád termében 12 három fős csapat, tehát 36 történelemet szerető diák gyűlt össze összesen 10 iskolából.

Muntean Tibor történelemtanár üdvözölte a csapatokat, amelyek az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola, az ágyai Olosz Lajos Általános Iskola, az Erdőhegyi Általános Iskola, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola, a Nagyiratosi Általános Iskola, a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola, a szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, a zerindi Tabajdi Károly Általános Iskola, valamint a Csiky Gergely Főgimnázium diákjaiból tevődtek össze.

A csapatok sorszámának kisorsolása után megkezdődőtt a vetélkedő, amely összesen hat versenyszámból állt. Helytörténeti kérdőívet kellett hogy kitöltsenek a diákok, majd egy-egy aradi épület képét kellett több darabból kirakniuk, de úgy, hogy még minden darabért is egy-egy kérdésre kellett helyesen felelniük. Talán a Lőszer című versenyszám volt a legérdekesebb a versenyzők számára. Minél több, előre kézzel lemért, majd emlékezetből felidézett súlyú, sóval töltött lőszercsomagocskát kellett készíteniük a csapatoknak, s pontot csak azok kaptak, akik +/- 1-2 gramm különbséggel eltalálták a súlyt.

A Torpedó című közismert játék élő változatát is lejátszhatták a csapatok Muntean Tibor tanár úrral, majd az aradi Ioan Slavici Színház félig megkapott képét kellett rajzban kiegészíteniük a diákoknak. A mindent eldöntő utolsó feladat, a Szobor valóban a Szabadság-szobornál, tehát kint, a szabadban zajlott le.

A díjkiosztóra ebéd után került sor, ekkor derült fény a legtöbb pontszámot begyűjtő négy csapat kilétére:
I. díj: Pikó Dorina (VI. o.), Csóti Renáta, Télessy Péter (VII. o.) – Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szeged
II. díj: Csák Péter Szilveszter, Szabó Viktória, Köteles Tamara Petra (VII. o.) – simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola
III. díj: Bedő Andrea, Lévai Karola, Sáfár Emese (VII. o.) – aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola
Dicséret: Mészár Anna Orsolya, Tóth Tibor Richárd, Tóthpál Eszter (VII. A) – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad; Andó Nándor Örs, Lacsán Zsófia, Szatmári Martin (V. o.) – Páter Godó Mihály Általános Iskola, Kisiratos.

Részvételi oklevél és ajándékcsomag nélkül azonban senki nem maradt, így a verseny után valamennyi résztvevő csapat örömmel indulhatott haza.

[Fotó: Bacsilla Sándor, Ilona János, Zsámbok Zoltán]

« A 2 »