Gondoskodó kis szívek az egészséges nagy szívekért

Gondoskodo_szivek_sav

2015. október 8-án indult útjára az az egészségvédelmi pályázat, amelyet az Arad Megyei Tanács a Kardiológiai Konzultatív Bizottság kezdeményezésére Arad város polgármesteri hivatalával, az Arad Megyei Tanfelügyelőséggel és számos már partnerrel közösen dolgozott ki és bonyolít le. Az eseménysorozat célja megismertetni az általános iskolás korosztályt az egészséges életmód alapelveivel és gyakorlatával. A szervezők remélik, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések gyakorisága csökkenthető, ha a jövő felnőttei már gyerekként felismerik az egészségmegőrzés fontosságát.

[Fotó: Bacsilla Sándor, Csomós Roland, Ilona János]

« A 5 »

A pályázati tevékenységbe Arad város 22 általános iskolája kapcsolódott be évfolyamonként 1-1 tanulóval, akik egy-egy külön témakör elsajátítására vállalkoztak. A Csiky Gergely Főgimnázium csapatának négy tagja Komori Viktória (5. osztály), Hagya-Knáll Márk (6.), Csapó Vivien (7. A) és Naschauer Kinga (8.) volt. A három órás felkészítők román nyelven zajlottak, s megnehezítette diákjaink dolgát az, hogy a tanultakat magyarul kellett továbbadniuk társaiknak. De remekül helytálltak, aktívan és jókedvűen vették ki részüket a felkészülésből, és lelkesen, szakszerűen magyaráztak itthon.

A tananyag elsajátítását követően nekik kellett tanárszerepbe bújniuk, és fel kellett készülniük arra, hogy iskolatársaik elé állva továbbadják frissen szerezett tudásukat. A felkészülésben Páll Mária biológiatanár volt segítségükre. A pályázat (számunkra) utolsó, legfontosabb mozzanatára november 17-én került sor a Csiky Gergely Főgimnázium két erre a célra átrendezett tantermében. Előbb az 5. és a 7. A és B osztályok, majd a 6 és a 8. osztály tanulói okulhattak társaik információban, szemléltetésben, humorban bővelkedő kiselőadásaiból. Naschauer Kinga a szív élettani működésével, Komori Viki az egészséges táplálkozás alapelveivel, Hagya-Knáll Márk az elsősegélynyújtás fortélyaival, Csapó Vivien pedig a gyermekek jogaival kapcsolatos tudnivalókra oktatta a csikys általános iskolásokat. Pergő, élvezetes, tanulságos előadásukkal kiérdemelték a pályázat két külső irányítójának és vendégelőadónak Anda-Maria Tamas tanfelügyelő asszonynak és a megyei tanácsot képviselő Bogdan Bostinaru úrnak a dicséretét is.

A közönség is értékelte munkájukat, társaik nem fukarkodtak a dicsérettel. Néhány vélemény:

„Nekem ebből az egészségügyi előadásból azt tetszett a legjobban, hogy olyan dolgokat hallottunk, amik hasznosak lesznek most és később is; amiből megtudtuk, hogy mi káros és mi nem a szívünknek.” (Gavrilă Erika, 5. osztály)

„Szerintem nagyon jó volt az a kis program. Fontos információkat tudhattunk meg a szívünk működéséről. Hasznos tanácsokat kaphattunk az egészséges étkezésről. Gyakorolhattuk az újraélesztés technikáját egy Sanyi nevű bábún.” (Rónai Zoltán, 5. osztály)

„Nekem személyesen nagyon tetszett, hogy velünk egyidős diákok adták elő.” (Rákóczi Rebeka, 7. B) 

Maguk a főszereplők saját bevallásuk szerint nagyon élvezték a felkészülést és a tanárkodást.

„Először nagyon izgultam, de az első felkészítő óra után nagyon vártam már, hogy az ott tanultakat a többi diákkal is megosszam”, mondja Komori Viktória, aki legifjabb létére mindenkit elbűvölt lendületes és meggyőző beszédmódjával.

„Általában nem szeretek sok ember előtt beszélni, de ez nagyon jó alkalom volt arra, hogy úgymond legyőzzem a félelmemet. Szóval röviden, nagyon élveztem ezt az egészet, és örülök, hogy az iskolatársaim is hallottak a jogaikról. Remélem valamennyit meg is jegyeztek belőle.” Csapó Vivien, a csapat „jogásza” világos, jól követhető előadásmódjával tette követhetővé és érthetővé nem túl könnyű témáját. S hogy saját visszahúzódó hajlamán is győzelmet aratott, az még értékesebbé teszi teljesítményét.

Gondoskodo_szivek_kicsi_b„Szerintem ez a projekt nemcsak érdekes, hanem hasznos is volt. Ugyebár megeshet, hogy egy ember életének megmentése rajtunk múlik, és mivel én tudom, hogy mi a tennivaló, nem fogom tétlenül várni a mentőt, míg az áldozat meg is halhat.” Hagya-Knáll Márk elszántsága, tettrekészsége már a felkészülés során megmutatkozott. „Munkatársával”, a vendégek által kölcsönadott Sanyi bábúval sikerült mozgósítania társait, akik buzgón igyekeztek ellesni tőle az elsősegélynyújtás különböző fogásait. 

„Rendkívül jól éreztem magam a felkészítő órákon is és a bemutatókon is. Diáktársaim érdeklődő és csodálkozó tekintete adott nekem önbizalmat, mivel ezekből a visszajelzésekből tudtam, hogy amit továbbadok nekik, az nem unalmas. Az időközben felhangzó kacagásból pedig arra következtettem, hogy nem volt száraz a mondanivalóm, hanem érdekes és élvezhető is.” Akik végighallgatták Naschauer Kingát, ezt meg is erősítik. Pedig neki jutott a legnehezebb feladat, mert többnyire olyan társaival kellett megértetnie a szív szerkezetét és működését, akik eddig még nem tanultak róla. Kedvességével, szép tiszta beszédmódjával, a visszajelzésekre való odafigyelésével mindvégig le tudta kötni hallgatói figyelmét.

Gondoskodo_szivek_kicsi_a„A felkészítőket kimondottan élveztem, hiszen alkalmam volt igazi életmentőket megismerni. Egy-egy ilyen alkalom is segít megtalálnunk a helyünk a világban, és megmutatja, hogy mit érdemes csinálnunk a továbbiakban”, mondja Kinga, s ennél szebben talán maguk a szervezők sem tudták volna megfogalmazni ennek az akciónak a léleknemesítő mellékhatását. Mi, csikysek az ő előadásaikat hallva büszkén mondhatjuk, ők megtalálták és megállták a helyüket ebben a pályázatban. Gratulálunk nekik és köszönjük a gondoskodást, okítást!

Köszönet illeti Spier Tünde igazgató-helyettest, Páll Mária, Back Mária, Fekete Karolina, Erdei Emese, Hevesi Éva tanárnőket és Muntean Tibor tanár urat, akik szervező vagy felkészítő munkájukkal, illetve kísérő tanárként nyújtott segítségükkel hozzájárultak a pályázat sikeres lebonyolításához.