Újra fotókurzus! Fotózás a hétköznapokban

Bathori_Zsigmond

Újra, hiszen tavaly már többen részt vettetek a marosvásárhelyi Báthori Zsigmond (A-FIAP) fotóművész irányításával lezajlott egynapos tanfolyamon, amelynek témája akkor a portréfotózás volt. A tanfolyamról ITT, a weblapon is részletesen beszámoltunk, sőt a résztvevők által készített munkákból is válogatást közöltünk. Idén október 17-én újra Báthori Zsigmond irányításával, de új témával nyílik lehetőség bővíteni a fényképészeti tudásunkat, vagy akár csak a legfontosabb alapinformációkat beszerezni.

Amint azt László Ferenc operatőrtől, a tanfolyam fő szervezőjétől megtudtuk, az idei téma: Fotózás a hétköznapokban. Igen, jól sejtitek, ez a lehető legtágabb lehetőséget kínálja minden csikys számára, aki fotózott már, fotózik, vagy fotózni készül.

Milyen a jó szelfi? Milyen a jó családfotó? Hogyan készül egy jó portré, vagy egy jó tájkép? Mikor és mit érdemes fotózni egy utazáson, kiránduláson? Mire figyeljünk, ha esküvőn, keresztelőn, vagy más családi (és nem családi) eseményeken fotózunk? Mi az a fehéregyensúly, és miért fontos? Milyen módszerekkel dolgozhatjuk fel az elkészített felvételeinket? Mennyire avatkozzunk be utólag a képekbe, azaz mennyire retusáljunk? Ezekre és sok más kérdésre kaphatnak választ azok, akik október 17-én, szombaton néhány órára ellátogatnak a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermébe, ahol a tanfolyam sorra kerül.

A képzésen magyar ajkú fiatalok, elsősorban csikys diákok (az ötödik osztályosoktól felfelé) és a Csikyben végzett diákok vehetnek részt. Örömmel fogadjuk a megye magyar általános iskoláiban tanuló V–VIII. osztályos diákok jelentkezését is. A helyek száma korlátozott, ezért a szervezők azt kérik, hogy a részvételi szándékot a ferilaszlo@yahoo.com email-címen jelezzétek október 14-ig, szerdáig.

A képzésre október 17-én, szombat 9–17 óra között kerül sor a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében. A szünetekben az előadó válaszol a jelenlévők kérdéseire, és tanácsot ad ezekkel kapcsolatban. Az elméleti oktatást gyakorlati foglalkozások követik majd. A részvételi díj 50 lej, ez a képzés mellett ásványvíz, üdítő, és egy ebéd árát is tartalmazza. (Merthogy a fotózás közben meg is éhezik az ember.)

Még valami. Mivel a gyakorlati képzéshez modellre is szükség lesz (tavaly maga a mester, azaz Báthori Zsigmond vállalta ezt a feladatot 🙂 ), örömmel fogadjuk egy-két csikys középiskolás diák jelentkezését is, akik vállalják, hogy azon a szombati napon rendszeresen az objektívek kereszttüzébe kerülnek majd. Munkájukért cserébe ingyen vehetnek részt a képzésen.

Fotóztatok már, sőt fogtok is, igaz? Akkor ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget! Tanuljatok mesterséget egy igazi profitól! Várjuk jelentkezéseteket a ferilaszlo@yahoo.com email-címen.